Българската независима енергийна борса (БНЕБ), по препоръка на Министерството на

...
Българската независима енергийна борса (БНЕБ), по препоръка на Министерството на
Коментари Харесай

Внесоха в КЕВР предложенията за промяна в работата на енергийния пазар

Българската самостоятелна енергийна борса (БНЕБ), по рекомендация на Министерството на енергетиката, внесе през днешния ден в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) предложение за промени в Правилата за работа на проведен борсов пазар, които плануват унищожаване на „ застраховка-гаранция “ като тип поръчителство на пазарен сегмент „ Двустранни контракти “.

По този метод на всички борсови сегменти ще продължат да бъдат изисквани обезпечения под формите на паричен депозит и банкова гаранция, или композиция сред тях. Това е и една от ограниченията, които държавното управление предложи на 27 септември, за преодоляване на рецесията с цените на електрическата енергия. Целта е тя да бъде внедрена оптимално бързо в активността на борсовия оператор.

„ Промяната в разпоредбите за работа на борсовия пазар ще спомага за повишение на прозрачността и за възстановяване на действието му. Това е част от комплекса ограничения, които предлагаме в отбрана на бизнеса от повишаващите се цени на електрическата енергия “, сподели енергийният министър Живков.

„ Правим всичко, което е в пълномощията и опциите на борсовия оператор, с цел да улесним комерсиалните участници, да имаме по-ефективна и сигурна търговия на борсата, и най-важното - вследствие на това да има действителна изгода за потребителите на електрическа сила в страната ни “, сподели Константин Константинов, изпълнителен шеф на БНЕБ.

Мотивите за импортираното в КЕВР предложение са повишение на отбраната на добросъвестните и спазващите разпоредбите търговски участници, които, при вероятно несъблюдение на отговорностите на насрещната страна, ще могат по-лесно и по-сигурно да удовлетворят своите финансови искания от обезпечението, което са изискали да бъде предоставено.

Предстои предлагането да бъде разисквано от КЕВР.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР