Българската национална телевизия ще отбележи Деня на Освобождението на България

...
Българската национална телевизия ще отбележи Деня на Освобождението на България
Коментари Харесай

Бъдете с празничната програма на БНТ на 3 март

Българската национална телевизия ще означи Деня на Освобождението на България с 4-часовия формат „ Ние сме България “. Специалното предаване стартира в 7:55 часа в празничния ден и ще бъде излъчено онлайн в стратегиите на БНТ1 и Българска национална телевизия Свят. Водещи са Александра Гюзелева, Димитър Стоянович и Горан Благоев.


Извънредното студио, отдадено на 140-годишнината от Освобождението, ще предложи на феновете директни включвания както от България, по този начин и от Румъния. Камерите на публичната телевизия ще предават онлайн от Шипка, където в църквата „ Рождество Христово “ ще бъде отслужен признателен молебен от българския патриарх Неофит и съветския патриарх Кирил, в наличието на ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева и президента на Република България Румен Радев. След това следва формалната гала в подножието на върха, трансформирал се в знак на Освобождението.

Точно в 10:55 часа стартира военният обред за издигане на Националния трикольор пред Паметника на Незнайния боец в София.

Българска национална телевизия ще води феновете в Стара Загора, с цел да покаже неповторим прототип на националното ни знаме и ще наблюдава онлайн по какъв начин особено направен трибагреник минава през целия град. По време на включването от Панорамата „ Плевенска епопея “, феновете ще видят и неповторими фрагменти от честване на Деня на Освобождението на 3 март 1927 година.



Обществената медия ще бъде и в Букурещ, с цел да покаже местата, свързани с историята на българските революционери. Зрителите ще научат на кой изтъкнат българин е инцидентно откритата там паметна плоча и в коя околност опълченците са създали своите фотографии, останали в историята.

В предаването ще бъдат разказани незнайни обстоятелства за Освобождението, фотоси и исторически свидетелства, непокътнати в фамилните архиви на доста българи. И още: коя е най-популярната финландска ария и за какво тя е обвързвана с България.

Репортерите на националната медия ще обобщят най-важното от празничния ден в новинарските излъчвания „ По света и у нас “ по БНТ1 и „ България през днешния ден “ по БНТ2.

От 18:30 часа Българска национална телевизия по традиция ще съобщи онлайн от пл. „ Народно заседание “ тържествената заря-проверка по случай Националния празник на Република България. В програмата на БНТ1 е включен още концерт на Гвардейския внушителен духов оркестър от 15:30 часа.



Обществената медия е подготвила богата филмовата стратегия в празничния ден.

БНТ1 ще напомни историческия игрален филм на режисьора Дако Даковски от 1952 година – „ Под игото “. Филмът, чийто сюжет се основава на романа на Иван Вазов, ще бъде излъчен от 13:30 часа. Това е и първата огромна продукция в българската кинематография. В главните функции феновете ще симов, Апостол Карамитев, Силви Вартан и други

БНТ2 също включва в празничната си стратегия „ Под игото “, само че 9-серийната телевизионна версия на режисьорите Янко Янков и Нина Янкова от 1990 година. Излъчването наисторическата драма стартира през вчерашния ден и феновете могат да гледат епизодите всяка вечер от 20:00 часа. В телевизионния филм по едноименния разказ на Иван Вазов и претекстове от творбите му „ Чичовци “, „ Хаджи Ахил ", „ Неотдавна “, „ Епопея на забравените “, вземат участие актьорите Андрей Слабаков, Елена Маркова, Илия Караиванов, Любен Чаталов, Кирил Варийски, Георги Георгиев - Гец, Георги Парцалев, Георги Калоянчев и други

От 22:25 часа по Българска национална телевизия Свят ще бъде излъчена първата част на 2-серийния ефирен филм на режисьора Александър Морфов - „ Хъшове “, където феновете ще видят Валери Йорданов, Петър Попйорданов, Руси Чанев, Валентин Ганев, Рени Врангова, Валентин Танев, Христо Мутафчиев, Деян Донков и други

Селекцията на БНТ1 включва още филмът на Стефан Командарев – „ Съдилището “ – формалното предложение на България в номинациите „ Оскар “ за чуждоезичeн филм (2015). Драмата, която БНТ1 ще излъчи от 20:45 часа, споделя една от многото човешки истории, които режисьорът слуша в своите пътувания из България и по-специално в Родопите. Сложните връзки сред татко и наследник, цената на оцеляването и пътят от прегрешението към опрощението – всички те са обединени от канара, наречена Съдилището. Филмът, с присъединяване на Асен Блатечки, Мики Манойлович, Ованес Торосян, Ина Николова, Васил Василев – Зуека, Параскева Джукелова, Христо Мутафчиев и други, е сниман на неповторими места по върховете на планината с огромен екип от каскадьори.

Историческата драма на огромния български режисьор Никола Корабов – „ Юлия Вревская “ – БНТ1 ще предложи на феновете от 22:55 часа. Филмовият роман е построен върху живота на една от видните петербургски хубавици, на която Тругенев посвещава една от своите произведения. Рано овдовяла, графиня Вревская влага всички свои средства в организацията на доброволчески хигиеничен отряд и самата тя оказва помощ като милосърдна сестра на фронта. В функциите феновете ще видят Людмила Савелиева, Стефан Данаилов, Регимантас Адомайтис, Коста Цонев, Анатолий Солоницин, Юрий Яковлев, Лидия Терлецка, Владислав Дворжецки, Алексей Петренко, Емилия Радева и други





В националната памет са съхранени стотици исторически, хайдушки и възрожденски песни, отдадени на освободителните битки на българския народ. На тази тематика е отдаден музикалният филм „ Възрожденският дух “, който БНТ1 ще излъчи в двете елементи от 18:00 и 19:15 часа. Участие в него имат емблематични реализатори на национални и възрожденски песни като Валя Балканска, Янка Рупкина, Бинка Добрева, Гуна Иванова, Петър Янев, Илия Луков, „ Мистерия на българските гласове “, Николина Чакърдъкова и др.Режисьор и сценарист на музикалния филм е Димитър Шарков, виновен оператор Емил Дюлгеров, изпълнителен продуцент Даниел Спасов.



От 11:00 часа БНТ2 ще излъчи документалния филм „ Бойните маршове на България “. Документалният роман е отдаден на основаването на песните, изпълнявани от българските бойци и полкови оркестри по фронтовете на Сръбско-българската, Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората международни войни. Режисьор на кино лентата е проф. Любомир Халачев.

Филмът „ Мъжки времена “ на Николай Хайтов (сценарист) и Едуард Захариев (режисьор) БНТ2 ще покаже от 15:25 часа. В една от най-значимите драми в българското кино вземат участие Григор Вачков, Мариана Димитрова, Велко Кънев, Павел Поппандов, Теофил Баделов, Георги Димитров, Никола Тодев и други

Българска национална телевизия Свят ще излъчи документалния филм „ Господин Гладстон и българите “ от 13:00 часа. Това е първият филм, отдаден на британския политик, подкрепил българската идея в едни от най-съдбовните моменти в нашата история. Уилям Гладстон е един от най-големите държавници на викторианската ера: четири пъти министър-председател, изявен демократ и патриарх на европейския демократизъм, политик с решителен глас в отбрана на избиваните и страдащи българи през 1876 година и фактор за оповестяване на Руско-турската война от 1877-78 година Приносът му почтено е оценен от българи и чужденци, признали го за " един от освободителите на България.



Бъдете с празничната стратегия на Българска национална телевизия на 3 март!


Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР