Българската народна банка БНБ повишава отново основния лихвен процент. Така

...
Българската народна банка БНБ повишава отново основния лихвен процент. Така
Коментари Харесай

БНБ отново вдигна основната лихва

Българската национална банка Българска народна банка покачва още веднъж главния лихвен %. Така считано от 1 февруари 2023 година той ще бъде в размер на 1.82 на 100. Това е следващото – пето по ред нарастване на главната рента. От 1 януари тя беше нараснала на 1,42%, а от 1 декември на 1.30%. През октомври тя беше избрана на 0,49%, а през ноември се увеличи до 0,59%.
 
Основният лихвен % за последно е бил друг от 0,00 на 1 януари 2016 година, когато беше 0,01%.
 
Стойността на главния лихвен % има значение, само че единствено при някои лимитирани случаи. Най-вече ОЛП се употребява за изчисляването на наказателната или законната рента при веселба. Изчисляването се прави, като се добави 10% към главния лихвен %.

Ново покачване на главната рента

Основният лихвен % (ОЛП) е инструмент, посредством който се контролира и мери цената на паричната единица в стопанската система на една страна. Неговият размер се дефинира от Централната банка.
 istock istock
Когато главният лихвен % се увеличи, нормално това се случва при мощна стопанска система, за тя да се балансира. По този метод се контролира и инфлацията.

Централната банка понижава размера му, когато стопанската система е затруднена и има нужда от подпомагането й. Това се прави за да се подтиква тегленето на заеми и да се обезпечат нови работни места.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР