Българската народна банка (БНБ) е констатирала нарушения в 7 търговски

...
Българската народна банка (БНБ) е констатирала нарушения в 7 търговски
Коментари Харесай

БНБ е установила нарушения в 7 банки през изминалата година

Българската национална банка (БНБ) е установила нарушавания в 7 търговски банки през миналата година. За 5 от тях централната банка е подхванала надзорни ограничения, а по отношение на други две е отправила надзорни наставления за премахване на слабостите. Това излиза наяве от доклада на Българска народна банка за 2017 година В него обаче не се показват детайлности кои са въпросните банки и какви нарушавания са позволени.

Според доклада като цяло банките през 2017 година са били в добра форма . Но Българска народна банка отбелязва, че някои от тестваните трезори не са изпълнили в задоволителна степен нейните наставления да подобрят разбора на рисковете и адекватността на капитала си, написа в. " Сега ".

Именно за това Българска народна банка е подхванала надзорни ограничения и рекомендации към управленията на тестваните банки. Банковият контрол упорства за осъществяване на промени във вътрешните правила за кредитиране. Препоръчва се да се усъвършенства качеството на анализите за платежоспособността на кредитополучателите, както и за по-прецизна оценка на одобряваните обезпечения по заеми и установяване на реалистични периоди за тяхната реализация. Друга част от рекомендациите засягат нуждата от ефикасен вътрешен разбор на капитала и финансовата адекватност и оценка до каква степен финансовият запас може да покрие необезпечените заеми. Препоръчано е някои банки да подобрят системите си за ранно предизвестие при проблеми в кредитните експозиции.

Впечатление прави, че част от пропуските, които Централната банка към момента открива в някои банки у нас, са хронични. Прекомерното вътрешно кредитиране и неналичието на обезпечения по заеми бяха изтъквани измежду аргументите за банкрута на КТБ през 2014 година В резултат на банковата рецесия тогава бяха признати законови ограничения за стягане на надзора.

През предходната година Банковият контрол в Българска народна банка е направил общо 14 инспекции на български трезори, се показва в доклада. Акцентът при тези инспекции на място е бил върху настоящите процеси и системите за ръководство на рисковете. Особено внимание е било отделено върху разпоредбите и методиките за установяване на вътрешните финансови потребности на банките и финансовата им адекватност. Проверено е и осъществяването на ограниченията и рекомендациите от осъществените през 2016 година стрес проби и по какъв начин тези наставления са се отразили върху ръководството на рисковете и финансовата позиция на банките. Да напомним, че вследствие на стрес тестванията беше предписано банките да създадат корекции на хранителни запаси и на цената на активите си в размер на 665 млн. лева Освен това заеми за 3.7 милиарда лева бяха прекласифицирани като необслужвани, поради което се наложи банките да начисляват хранителни запаси и да обезценяват активи.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР