Българската Инвестбанк, чието име се завъртя по медиите като вероятната

...
Българската Инвестбанк, чието име се завъртя по медиите като вероятната
Коментари Харесай

Инвестбанк с официално изявление за Венецуелската афера

Българската " Инвестбанк ", чието име се завъртя по медиите като евентуалната банка, през която са правени съмнителни преводи от Венецуела, излезе със своя публична позиция по тематиката. От там настояват, че не са имали директни връзки с трезори във Венецуела и че средствата са постъпили у нас законно.
" Инвестбанк АД няма и не е имала кореспондентски връзки с венецуелски банки. Средствата по доверителната адвокатска сметка са постъпили у нас законно при осъществяване на всички регулаторни условия по Валутния закон, Закон за ограниченията против изпирането на пари (ЗМИП), Закона за адвокатурата и съблюдаване на интернационалните наказания, както на Европейски Съюз, по този начин и на OFAC. Специализираното звено в банката прави непрекъснат надзор за сходство на платежните интервенции на всички наши клиенти на територията на Република България и чужбина ", показват от банката в позиция, оповестена на уеб страницата ѝ.
Допълва се, че " Инвестбанк " има разкрити кореспондентски сметки в многоуважавани интернационалните банкови институции, през които се правят разплащанията във валута за всички наши клиенти.
" Входящите и изходящи преводи по доверителната сметка са обработвани от разнообразни банки от Европейски Съюз и Съединени американски щати в това число, без да има усложнения при тяхното осъществяване. Банките репортери също правят наложителна инспекция във връзка с ограниченията против изпирането на пари и спазването на въведени интернационалните наказания, както във връзка с страни, по този начин и във връзка с лица от интернационалните санкционни и забранителни описи. Преди средствата да постъпят в Инвестбанк АД, те са минали през най-малко две банки репортери, защото ние нямаме директни кореспондентски връзки с венецуелски банки.

Извършените входящи и изходящи прехвърляния са свързани главно с доставка на хранителни артикули за Венецуела, за които в това число имаме показани товарителници. Не са налични санкционни преводи, свързани с Държавната петролна компания на Венецуела (PDVSA – Petróleos de Venezuela, S.A.), каквито изказвания се появиха в медийни изявления и изяви ", написа още в позицията.
" Адвокатите и адвокатските сдружения откриват потребителски доверителни специфични сметки по член 39 от Закона за адвокатурата и при тяхното ръководство юристите и/или адвокатските сдружения са длъжни да ползват Закона за ограниченията против изпирането на пари (ЗМИП), защото те са задължени лица по член 4, т. 15 от него и са длъжни да ползват всички ограничения, разказани в закона.

Инвестбанк АД постоянно е оказвала, оказва и ще оказва цялостно подпомагане на способените правоохранителни органи при осъществяване техните отговорности ", допълват от банката.
Вчера основният прокурор Сотир Цацаров удостовери, че е имало съмнителни преводи през български банкови сметки от страна на Държавната петролна компания на Венецуела. Парите са идвали в България и по-късно са били трансферирани в чужбина. Цацаров категорично акцентира, че банката (чието име не спомена) не е отговорна в тази ситуация, тъй като всичко било разкрито по законов път. В момента банковите сметки в България са блокирани, като те не са изпълни изпразнени. Правят се инспекции от страна на ДАНС.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР