Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и Алиансът на туристическата

...
Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и Алиансът на туристическата
Коментари Харесай

Хотелиери и ресторантьори: Очакваме партиите да спазят обещанието си

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и Алиансът на туристическата промишленост в България (АТИБ) приканиха, договарящите за съдружен кабинет партии, да спазят обещанието си и най-сетне туризмът да бъде приоритет на едно бъдещо държавно управление.

" Алиансът на туристическата промишленост в България (АТИБ), в който БХРА е съосновател и член, организира поредност от срещи преди изборите с представители на всяка една от политическите сили, които в този момент договарят за образуване на съдружно държавно управление. На тези срещи получихме увещание освен, че туризмът ще е приоритет в работата на идващите ръководещи, само че и че те ще подхващат редица незабавни ограничения в рамките още на първите им 100 дни ръководство, с които да подсигуряват оцеляване на туристическия бизнес и да положат основите за бъдещото сполучливо развиване на активността на представителите на бранша и одобряване имиджа ни като дестинация. Без независимо и мощно Министерство на туризма това ще бъде мъчно постижимо, а може би и невероятно ", безапелационни са от БХРА.

" Затова чакаме от политическите партии да спазят дадените обещания преди изборите и да образуват едно мощно Министерство на туризма, само че и да назначат експерт за поста министър на туризма. Задължително е промишлеността, която способства за сред 13 и 15 на 100 от приходите в държавния бюджет, да бъде ръководена от първокачествен разпоредник и да има собствен непрекъснат и равнопоставен представител по време на съвещанията на Министерски съвет ", се добавя в позицията.

" Туристическият бранш изживява една от най-големите рецесии през последните десетилетия. Застрашено е съществуването на сектора, чиято активност е структуроопределяща за българската стопанска система. Туризмът несъмнено е е най-потърпевшият от пандемията бранш и по тази причина в този момент са нужни незабавни ограничения за оцеляване на промишлеността и чак по-късно да се подхващат дейности за възвръщане на размерите на туризма от 2019 година и за надграждане. А това няма по какъв начин да се случи без едно мощно Министерство на туризма ", акцентират от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

" Според нас е значимо за по-добрата взаимна работа и съгласуваност на политиките в кабинета да бъде назначен консултант по туризма в Министерски съвет, който да има достъп до всички оферти за нормативни промени, които засягат туристическия бранш, акцентират от БХРА. Припомняме, че сходен консултант сполучливо работеше по време на служебния кабинет на проф. Огнян Герджиков. Най-добре би било министърът на туризма да бъде и вицепремиер, точно с цел да може да координира дейностите на всички ведомства, с цел да подсигурява оцеляването и сполучливото развиване на туристическия бранш, акцентират от БХРА. Ако тази формула не е допустима, вицепремиерът, който ще дава отговор за туризма би трябвало да е наясно и добре осведомен със протичащото се в бранша, а не ресорът му единствено да му е пришит, като спомагателна активност, за която се търси място ", безапелационни са от БХРА.

" България е сполучлива туристическа дестинация и има сериозен капацитет да бъде още по-успешна и да притегля посетители през четирите сезона. И с цел да се утвърди това е нужен сериозен бюджет и мощно министерство ", напомнят от БХРА.

" В този случай би трябвало да бъдат отделени най-малко 1 % от приходите в бюджета от бранша за национална туристическа реклама и да се разходват дейно, като се ръководят от съвет с присъединяване на сектора ", безапелационни са асоциациите.

" За да бъде добре показан секторът и по време на интернационалните срещи е неотложно отпред на едно мощно туристическо министерство да застане човек от практиката, специалист, който може да води диалози на равнище министри и да дава съответните гаранции и доводи, че страната ни е освен отлична туристическа дестинация, само че и безвредна такава. Припомняме, че всичките ни конкурентни дестинации освен имат министерства, само че и те са ръководени от хора, които съумяват да пазят ползите на представителите на бранша както на вътрешната, по този начин и на интернационалната политическа сцена ", се добавя в позицията.

" Затова и чакаме политиците да спазят дадените обещания преди изборите и да образуват едно мощно Министерство на туризма, от което едно устойчиво държавно управление и туристическият бранш се нуждаят ", безапелационни са от БХРА.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР