Инвестициите на Китай в съседна Сърбия не са тайна за

...
Инвестициите на Китай в съседна Сърбия не са тайна за
Коментари Харесай

Китайска компания строи нова магистрала в Сърбия, минаваща през Нови Сад

Инвестициите на Китай в прилежаща Сърбия не са загадка за никого и напоследък порастват с неимоверни темпове. Пекин има мощен стопански интерес към европейската страна, която не е член нито на НАТО, нито на Европейски Съюз, а китайски компании стоят за основни инфраструктурни планове в Сърбия, в това число градеж на пътища и автомагистрали.

Китайската компания Shandong Hi-Speed ​​International и нейният филиал Planning & Design Company KFT строи първата автомагистрала, минаваща през региона Банат, по маршрута Белград-Зренянин-Нови Сад, оповестява eKapija.
 Китай влага $2,5 милиарда в медните мини на Сърбия, с цел да я трансформира в международен водач в промишлеността
Над $2,5 милиарда вложения в медните мини на Сърбия трансформират страната в световен прозиводител

Над 7500 служащи към този момент са наети на работа, като предстоят още назначения

Корпорацията откри директната поръчка за план и на настилната структура на двете сектори от автомагистралата (Белград-Зренянин и Зренянин-Нови Сад). Поръчката е на стойност €4,6 милиона. Това е основен пътен сектор в западната ни съседка.

Започва строителството и на нова автомагистрала сред Румъния и Сърбия

Тази пролет беше приключено и предпроектното изследване за новата автомагистрала сред Румъния и Сърбия. Трасето ще стартира от Тимишоара и ще доближава до границата със сръбската страна.

Двете страни към този момент са договорили и построяването на нов граничен пункт, който ще бъде ситуиран на към 1,55 км от съществуващия Моравица и чието създаване ще бъде финансирано от Букурещ, предават локалните медии, цитирайки министърът на превоза и инфраструктурата на Румъния Сорин Гриндиану.

Румъния е кандидатствала за финансиране на плана по Програмата за военна подвижност, посредством която Европейската комисия финансира вътрешни планове, като поправки на някои пътни трасета и мостове по националните пътища, които минават около военни бази и които пресичат гранични пунктове.

Това е план е на стойност над €260 милиона, от които €133 милиона са европейски средства.

Споразумението за построяването на автомагистралата Белград-Тимишоара беше подписано в средата на 2022 година в Тимишоара от тогавашния министър на строителството, превоза и инфраструктурата на Сърбия Томислав Момирович и министъра на превоза и инфраструктурата на Румъния Сорин Михай Гриндяну.

След това страните по съглашението се ангажираха да открият връзка сред двете страни посредством непосредствено свързване на автомагистралата Белград-Ватин, където е държавната граница. пътният участъщ ще бъде дълъг 65 километра от сръбска страна и близо 78 километра от румънска страна.

Крайният период за довеждане докрай на предпроектното изследване беше удължаван няколко пъти, като неотдавна беше продължен до есента на 2024 година.
 Проект за €260 милиона: Започва строителството на нова автомагистрала сред Румъния и Сърбия
Проект за €260 милиона: Започва строителството на нова автомагистрала сред Румъния и Сърбия

Ще бъде построен и нов граничен пункт

Колко ще е дълъг новият сектор от автомагистралата Белград-Зренянин-Нови Сад

Магистралата, за чието строителство беше обявено публично през декември предходната година, ще бъде с дължина към 103,4 километра, с четири ленти в двете направления (включително лентите за спешни ситуации). Първият сектор е с дължина 67,66 километра и минава от Белград до Зренянин, а вторият е с дължина 35,74 километра и минава от Зренянин до Нови Сад.
 Снимка 611431
Източник:

Благодарение на инфрастурктурния план към този момент бяха преместени спомагателни 25,35 километра от държавна автомагистрала за различния път Жабал-Нови Сад, тъй че общата дължина на пътя възлиза на 128,75 километра.
 След неуспеха на договорката у нас: Сърбия контракти с Китай покупката на 9 електрически влака
След неуспеха на договорката у нас: Сърбия контракти с Китай покупката на 9 електрически влака

Това стана по веме на визитата на китайския президент Си Дзинпин
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР