Българската фондова борса (БФБ) планира да придобие миноритарен дял (до

...
Българската фондова борса (БФБ) планира да придобие миноритарен дял (до
Коментари Харесай

БФБ и нейната спорна инвестиция в "Капман"

Българската фондова борса (БФБ) възнамерява да придобие миноритарен дял (до 45%) в капиталовия медиатор " Капман " за 5.5 млн. лева Идеята е обоснована с вероятните синергии, защото двете сдружения имат единствените две лицензирани многостранни системи за търговия в страната. Tова са самобитни по-слабо контролирани нишови пазари. На основаната от БФБ BSE International има опция да се купуват акции на световни компании, до момента в който на проведената от " Капман " MTF Sofia ( " МСТ София " ) има покупко-продажби както с листвани на БФБ акции и облигации, по този начин и с енергийни договори и валутни деривати.

Идеята беше оповестена изненадващо за бранша в четвъртък, като бързо провокира мнения и реакции от представители на небанковия финансов бранш.

" Целта ни е да придобием стратегически миноритарен дял в съперник, с който да създадем синергия. " Капман " е единственото сдружение с изключение на БФБ, което има лиценз за MTF - пазар за многостранна търговия (МСТ София), като на него се търгуват акции и други бумаги, като документи за търговия с ток. Това носи капацитет за развиване и привличане на нови емитенти и принадлежности за търговия ", сподели пред " Капитал " Маню Моравенов, изпълнителен шеф на БФБ. " Чрез сходно партньорство, може да се развиват и стратегически цели на БФБ за районно съдействие, като двойни листвания, за които се изисква крос-членство и маркетмейкъри. Допълнително ще стане допустимо и сериозното проучване на опцията за пускане на краудфъндинг платформа в страната ни. МСТ София има лиценз и за образуване на пазар на напредък на МСП, какъвто е и BEAM на БФБ ", сподели още той.

" Капитал " беседва с представители на бранша, които разясниха договорката, само че не пожелаха да бъдат представени. Според тях цялостната философия на сходна договорка, както и цената и детайлите по нея, будят неразбиране по най-малко няколко линии - за какво не се търси покупка единствено на MTF на " Капман " или пък на надзорен пакет в медиатора, а до 45%. Сумата от 5.5 млн. лева, планувана за каузи, наподобява висока на фона на бизнеса на " Капман ". А настрана и БФБ е на практика държавно сдружение като малко над 50% са благосъстоятелност на Министерство на финансите, тъй че решението дали да се подписа договорката зависи на практика единствено от финансовия министър. Извън това собствеността е разпръсната, като дялове в БФБ имат банки, капиталови медиатори, само че акциите й се търгуват свободно, тъй че има и над 350 физически лица акционери.
Маню Моравенов, изп. шеф на БФБ Фотограф: Велко Ангелов
Пред " Капитал " изпълнителният шеф на БФБ стимулира концепцията за покупка на миноритарен дял от " Капман " по този начин: " Придобиването на мажоритарен дял би означавало " Капман " или " МСТ София " да се трансформира в обществено дружество (държавно дружество). " По закон когато обществено сдружение придобие надзор над непублично, то второто би трябвало да одобри обществения статут. Според Моравенов на практика борсата ще бъде най-големият акционер след договорката и уточни по какъв начин ще става това: " Едно от изискванията по бъдещата договорка, които се оферират за утвърждение от акционерите на БФБ, е " МСТ София " да се листне на пазара BEAM. По този метод тя ще стане транспарантна и борсово търгувана компания ", сподели още той.

" Капман " е капиталов медиатор, в който главен акционер с 91% е Николай Ялъмов, а останалите акции са разпределени измежду управлението на компанията, съгласно последните оповестени документи за ОСА от 2020 година Тя се ръководи от Сибила Грозданова, Ангел Хаджийски и Антон Домозетски.

До публикуването на материала от финансовото министерство не дадоха отговор на запитването по какъв начин считат да гласоподават на идното общо заседание на акционерите на БФБ на 30 ноември. По информация на " Капитал " тази седмица Българската асоциация на лицензираните капиталови медиатори (БАЛИП) ще има съвещание, на което ще се разисква тематиката.
Има ли спор на ползи
По план борсата е пазар, на който брокери да срещат поръчките си купува и продава, и да търгуват скъпи бумаги. Основната функционалност на БФБ е да бъде оператор на този пазар, да обезпечава комерсиална платформа за подписване на покупко-продажбите (ползва се Xetra на Deutsche Boerse). Естествено, тя има и спомагателни функционалности и благоприятни условия да извлича от тях доходи - пресмятане и лицензиране на показатели, които да се употребяват от фондове; продажба на данни, обезпечаване на осведомителни услуги по откриване на информация от емитентите и така нататък Изпълнителният шеф на БФБ Маню Моравенов разяснява пред " Капитал ", че тържищата по света надскачат тези функционалности. " Борсите от дълго време не са единствено членски организации, а бизнес насочени търговски сдружения, които търсят максимизиране на облагата за своите вложители. Придобивания и стратегически партньорства са политики и на доста модерни фондови тържища, включително и на огромни международни пазарни оператори, като Deutsche Boerse ", разяснява Моравенов пред " Капитал ".

Опасенията на представители на бранша на капиталовото ходатайство са, че в случай че самата борса е притежател на значителен дял в един от членовете си, това може да заради спорове на ползи. Например, въпреки главният регулатор на финансовия пазар да е Комисията за финансов контрол, по разпоредбите на самата БФБ тя може да прави инспекции в свои членове и да им постанова наказания.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Неща 2 Седмицата 3 Свят 1 Свят 2 Промишленост 3 Свят 1 Неща 2 Транспорт 3 Свят
Според Моравенов обаче точно регулацията от страна на КФН е поръчител, че няма да има спорове. " Предвид обстоятелството, че от доста години тържищата са бизнес организации, а и доста от тях листнати компании, контролът и регулациите са трансферирани към държавни органи, какъвто е и КФН. Борсата няма контролни функционалности към своите членове, а договорни. Тя е задължена да ги третира равнопоставено, а в случай че има подозрения за осъществяване на злоупотреби или нарушавания, сезира регулатора. Акционери в БФБ са голям брой капиталови медиатори и пазарни участници. Те също нямат спор на ползи, за това, че са акционери в борсата, на чиито пазари те влагат и търгуват ", разяснява той.

Сред изброените хрумвания за нововъведения са: структуриране на нови спот инструменти; вписване за търговия на забавни и ликвидни задгранични принадлежности, включително и издадени на прилежащи пазари, и развиване на краудфъндинг (crowdfunding) платформи. На въпрос от " Капитал " за какво БФБ не вложи въпросните 5.5 млн. лева или част от тях, с цел да създаде тези ниши независимо, Маню Моравенов отговори, че тази опция също е обсъждана. " Създаването на нова или нови дъщерни структури за насърчаване на сходни ниши и артикули крие своите опасности за постигането на стремежи краен резултат и лишава доста повече време от придобиването на присъединяване в конструкция, която към този момент е извървяла огромна част от този път. Навременното и бързо реализиране на мечтан резултат са от основно значение за разрастването на всеки един бизнес. Не на последно място, създаването на лични сходни ниши и артикули няма да докара до консолидиране и синергия на пазарните оператори в страната, каквато е главната ни цел ", сподели Моравенов пред " Капитал ".
Неясна синергия
Друг противоречив миг е по какъв начин на практика ще се осъществя синергията мeжду двата MTF-a. Един логически вид за оптимизация е търговията да се концентрира на едно място, защото очевидно платформата на " Капман " отхапва дял от покупко-продажбите на борсата. Това обаче не наподобява да е постижимо, защото БФБ придобива единствено миноритарен дял. " При реализиране на партньорството ще се търси синергия, като по-скоро пазарът за напредък ще се развива към БФБ, тъй като е и предходник на контролирания пазар. Също по този начин МСТ София разполага със лична комерсиална платформа с цялостни лицензионни права върху нея, което е причина за бъдещото развиване и потреблението й за някой от пазарите, което би довело до доста намаляване на разноските за търговия и подписване на покупко-продажби ", сподели Маню Моравенов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР