Българската база на остров Ливингстън носи името Св. Климент Охридски

...
Българската база на остров Ливингстън носи името Св. Климент Охридски
Коментари Харесай

На остров Ливингстън има полуостров Варна, ледник Калиакра, планина Тангра, нос Ботев и връх Левски

Българската база на остров Ливингстън носи името " Св. Климент Охридски " и е учредена през 1988 година

Вече 20 години на островЛивингстън има полуостров Варна, хладилник Калиакра, планина Тангра, нос Ботев и връх Левски. На днешната дата - 10 януари, се навършват 20 години от издаването през 2003 година на Указ 4 на президента Георги Първанов, с който се дават български имена на 58 географски обекта от островЛивингстън на архипелага Южни Шетлъндски острови в Антарктика, демонстрира информация на " Справочна информация " на Българска телеграфна агенция.

Със същия декрет се именуват и други географски обекти на острова като Видински възвишения, Мелнишки било, полуостров Рожен, връх Симеон, връх Св. Кирил, връх Тервел, хладилник Пещера, връх Габрово, хълм Велека, нос Самуил, било Левски, хладилник Сребърна, връх Елена, връх Шабла, хладилник Сопот и други

Това не е първият декрет на български президент, с който се именуват обекти на Ледения континент. От 1996 година с декрет на президента Желю Желев рид е кръстен на Синеморец, връх - на остарялата столица Плиска. Друг връхноси името Хемус, което е остарялото название на Стара планина, а плато е наречено Балкан.

През 1997 година президентът Петър Стоянов подписва декрет, с който хладилник е кръстен Търново, ледопад - Руен, и седловина - Несебър. През годините стотици места на Ледения континент са кръстени с български имена.

С декрет на президента Румен Радев от края на 2021 година 10 географски обекта имат български имена. Сред тях са заливите Голям и Малък сечко, както и бряг Баба Марта. Брегова линия носи името на Анка Ламбрева - първата българка, прелетяла в аероплан над Ламанша и първата българска околосветска пътешественичка.

България е измежду антарктическите страни от 1978 година, когато подписва Антарктическия контракт без право на глас. През 1998 година е призната за непрекъснат член на организацията и дружно с още 26 страни има право на несъгласие по всички въпроси, отнасящи се до ориста на тази една десета част от планетата.

Българската база на островЛивингстънноси името " Св. Климент Охридски " от 1993 година с декрет на президента Желю Желев. Тя е учредена през 1988 година и е ситуирана на полуостров Хърд, на 130 м от брега на вътрешния залив Емона в Южния залив, който се употребява за трансфер на личен състав и товари с надуваеми лодки. Лятно време през региона въз основата протича Резовският поток, осигуряващ нужното водоснабдяване, показват на уеб страницата на Българския антарктически институт.

На 27 декември предходната година за първи път български научноизследователски транспортен съд - " Св. св. Кирил и Методий ", се насочи към международния океан, с цел да доближи до Антарктида в границите на 31-ата българска антарктическа експедиция.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР