Българската банка за развитие (ББР) заяви официално пред Европейската комисия

...
Българската банка за развитие (ББР) заяви официално пред Европейската комисия
Коментари Харесай

ББР ще получи още 1,7 млрд. лева от ЕС за малкия и среден бизнес |

Българската банка за развиване (ББР) съобщи публично пред Европейската комисия желанието си за привличане на спомагателни средства за възобновяване и развиване на дребния и междинния бизнес посредством европейската стратегия InvestEU. Общият запас, с който банката ще може да разполага е до 1,7 милиарда лева. 

Очаква се окончателното утвърждение за включването на ББР в InvestEU да стане през октомври. 

В края на май ББР организира пазарни изследвания измежду евентуални финансови медиатори и браншови организации. Целта бе да се структурира най-подходящият за българския пазар гаранционен артикул по програмата на Европейска комисия. 

В резултат на утвърждението на новите средства от Европейска комисия новият гаранционен артикул на банката ще активизира обществен и частен запас за обезпечаване на достъп до финансиране за дребните и междинните предприятия в области, които банките смятат за високорискови. Това ще бъде действителна опция за повишение на конкурентоспособността на компаниите посредством увеличение потенциала на предприятията в области като: цифровизация, нововъведения, интернационализация и нови устойчиви технологии.

Очаква се да бъдат подкрепени над 3260 дребни и междинни български компании и да бъдат основани минимум 8 000 работни места, а над 18 000 да бъдат непокътнати.

Програмата InvestEU ще се ползва за интервала 2021 – 2027 година като главен инструмент на Европейски Съюз за вложения във възобновяване на стопанските системи, екологичния прогрес и заетостта в Европа. Това е един от механизмите за поддръжка на растежа след коронавирус рецесията и за реализиране на задачите на Европейски Съюз за създаване на екологична, цифрова и устойчива европейска стопанска система.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР