Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България

...
Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България
Коментари Харесай

Ресторантьорите: НАП изопачава данните, внесли сме 132 млн. повече през 2022 г.

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България показват своето удивление от следващия опит за жестоко деформиране на данните за изгодите от понижената ставка Данък добавена стойност за бранш ресторантьорство.
Прочетете още
В искрено проведена от Национална агенция за приходите офанзива с изопачени данни се твърди, че при 4.6 милиарда лева оборот през 2022 година са импортирани едвам 7 млн. лева Данък добавена стойност.

Данъчното законодателство обаче е обвързано и резултатът от пониженото на 9% Данък добавена стойност води до общо нарастване от директни налози в размер на 132 млн. лева за 2022 година спрямо 2019 година Това излиза наяве от обикновена правилна информация даже от изопачено показаните от Национална агенция за приходите данни, допълват от сектора.

А изопачаването идва от обстоятелството, че в показаните от приходна организация данни според от изгодата им в разнообразни елементи на таблиците им са събирани действия с друга ставка на Данък добавена стойност. От справката за 2022 година липсват приходите от към 7700 първокласни обекта в хотелите, които обаче са регистрирани за 2019 година За 2022 година не са включени дребните заведения, които не са регистрирани по Данък добавена стойност поради по-ниски обороти, само че съставляват голяма част от сектора.

А финансовият министър Асен Василев твърди, че Данък добавена стойност за заведенията за хранене ще остане 9%, в случай че се изсветли браншът. Министерският съвет одобри на изключително съвещание законопроектите за изменение и допълнение на данъчните закони. 

“Що се отнася до ставката на ресторантьори и хотели, получихме много оферти от техни организации за това да се вкарат пос терминали наложително във всички заведения с две, три, четири и пет звезди, като единствено най-малките да бъдат освободени “, сподели Василев. Той напомни, че данъчните закони бяха оповестени за публично разискване още в края на септември.

Промените плануват и заплатите на заетите в по-големите заведения за хранене и хотели да бъдат изплащани по банков път. Предлага се и да се вкарат минимални ставки за личния състав, които да са по-високи от минималната работна заплата. " Най-ниските длъжности стартират от 1000 лв. и вървят надлежно нагоре, което да изсветли трудовите приходи “, изясни Василев. Ако тези промени бъдат признати, то тогава данъчната ставка за ресторантьорите ще остане 9%, защото хазната ще събере по този метод повече средства, в сравнение с при увеличение на Данък добавена стойност, посочи финансовият министър.

“Там изборът е на Народното събрание – дали да одобри пакета ограничения за изсветляване, или да одобри 20-те % “, сподели Василев. 

Данъчните промени плануват и заведения с оборот под 100 хиляди лева да преминат към патентен налог, а приходите от налог облага да се насочват непосредствено към общините. " По този метод общините ще имат спомагателен източник на доход “¸ изясни министърът.

БАЗ и СЗБ разполагат с прецизен разбор на изгодите от понижената ставка, който ще бъде показан пред Парламентарната комисия по бюджет и финанси както и на парламентарно показаните партии. " Материята в действителност е комплицирана и ние имаме вяра, че в Парламента ще се срещнем в експерти, които схващат от нея и няма да се мъчат да я изопачат в интерес на неразбираема полза – да ощетят бюджета, с цел да навредят по някаква причина на бранш ресторантьорство ", разясняват още ресторантьорите.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР