Българската асоциация на заведения изразява острото си възмущение от информацията

...
Българската асоциация на заведения изразява острото си възмущение от информацията
Коментари Харесай

Настояваме за наказания на виновните за многочасовите обиски на „голо в нощен клуб в Пловдив

Българската асоциация на заведения показва острото си отвращение от информацията за полицейски произвол и многочасови обиски на „ голо “ на клиенти в пловдивското нощно заведение „ Bushido “.

Нашите сътрудници, част от техния личен състав и клиенти застанаха с имената си и описаха за ужасяващи подиуми по време на акция в обекта. Настояваме за щателна инспекция на дейностите на служителите на реда и за строги санкции при доказване на превишени от тяхна страна права. Още повече, че съгласно изнесената досега в медиите информация, след инспекция на над 400 индивида е открит 1 грам марихуана и по-малко от грам неустановено към момента вещество. Информация, която не се отхвърля от Министерство на вътрешните работи Пловдив. Както не се отхвърля и че хора са събличани голи, с цел да бъдат претърсени.

Колегите ни от „ Bushido “ към този момент са подали сигнал в прокуратурата и се надяваме всички детайлности по акцията да бъдат изяснени, а виновниците открити и осъдени. Призоваваме и всички, които се усещат наранени от дейностите против тях също да се извърнат към способените органи и да търсят правдивост.

Според адвокати, с които БАЗ направи незабавна консултация в тази ситуация имаме освен превишаване на права от страна на чиновниците на реда, само че и жестоко нарушение на човешките права, предпазени от Европейската спогодба за правата на индивида /ЕКПЗЧОС/, като право на персонален живот, цялост на личността, право на независимост и сигурност, липса на ефикасни средства за отбрана и други – Чл. 3, Чл. 5, Чл. 6, Чл. 7, Чл. 8, Чл. 10, Чл. 13, Чл. 17! 

И това се случва в 21 век, в страна член на Европейския съюз!

Бихме желали да заявим също, че Българската асоциация на заведения е твърдо срещу разпространяването и използването на наркотични субстанции освен в нашите обекти, само че и като цяло. За изясняване на това кой пласира и кой купува дрога обаче има съответните процедури за следствие и събиране на доказателства. Нека отговорните бъдат хванати и осъдени с цялата суровост на закона. Но не одобряваме почтени клиенти, чиновници и притежатели да бъдат подлагани на тормоз без да имат касателство към такава активност.

И не на последно място – сходни акции с искрено съмнителни крайни резултати, водят до съществени материални загуби, отлив на клиенти и личен състав и рушене на граден с години имидж. Тенденциозното отношение към нощни заведения, унижаването на клиенти и грубото тъпчене на човешките права никога не може да се одобри за предварителна защита.

В тази връзка настояваме за вдишване на персонална отговорност, в случай че е належащо и с оставки на Министъра на Министерство на вътрешните работи, Главния секретар на Министерство на вътрешните работи и шефа на ОД Министерство на вътрешните работи - Пловдив.

Припомняме, по позорен метод над 400 души бяха подложени на нечувано оскърбление в пловдивското нощно заведение „ Bushido “. Акцията е стартирала в 1.30 часа, когато пред клуба стопират пет полицейски буса, от които слизат близо 50 униформени. Част от тях са с маски, а някои с бронежилетки. Начело на интервенцията е началникът на отдел „ Наркотици ” в ОД Министерство на вътрешните работи Тодор Гарджев. Полицаите подреждат на диджея да спре музиката и да светне лампите. Предупреждават личния състав, че празненството е завършило и стартират да ревизират персоналните документи както на личния състав, по този начин и на клиентите. Междувременно входовете на „ Bushido ” са блокирани и никой не може нито да влезе нито да излезе.

Нарушени са следните членове от ЕКПЗЧОС:

Чл.3 - Никой не може да бъде подложен на изтезания или нечовешко или унизително отношение или наказване.

Чл.5 - Βсеки има право на независимост и сигурност. Никой не може да бъде лишен от независимост, с изключение на в следните случаи и по реда, очакван от закона:

Чл.6 - Βсяко лице, при решаването на юридически спор по отношение на неговите цивилен права и отговорности или основателността на каквото и да е наказателно обвиняване против него, има право на заслужено и обществено гледане на неговото дело в рационален период, от самостоятелен и неутрален съд, основан в сходство със закона.

Чл.7 - Никой не може да бъде наказан за деяние или безучастие, което сега на неговото осъществяване не е било квалифицирано като закононарушение по националното или интернационалното право. Не може да бъде налагано наказване по-тежко от това, което е било планувано за съответното закононарушение сега, когато то е било осъществено.

Чл. 8 - 1. Βсеки има право на цялост на персоналния и фамилния си живот, на жилището и на тайната на кореспонденцията. 2. Намесата на държавните управляващи в упражняването на това право е неприемлива, с изключение на в случаите, планувани в закона и нужни в едно демократично общество в полза на националната и публичната сигурност или на икономическото богатство на страната, за попречване на вълнения или закононарушения, за отбрана на здравето и морала или на правата и свободите на другите.

Чл. 10 1. Βсеки има право на независимост на изразяването на отзиви. Това право включва свободата на всеки да отстоява своето мнение, да получава и да популяризира информация и хрумвания без интервенция на държавните управляващи и без значение от държавните граници. Този член не не разрешава страните да подлагат на позволителен режим радио- и телевизионните компании и производителите на кинематографична продукция.

Чл. 13 - Βсеки, чиито права и свободи, провъзгласени в тази Конвенция, са нарушени, има право на ефикасни правни средства за тяхната отбрана пред съответните национални управляващи, даже и нарушаването да е осъществено от лица, настоящи при практикуване на служебни функционалности.

Чл. 17 - Никоя от наредбите на тази Конвенция не може да се пояснява като предоставяща правото на някоя страна, група или лице да реализира активност или дейности, имащи за цел разрушаването на което и да е от правата и свободите, планувани в тази Конвенция, или ограничението им в по-голяма степен от плануванаъа в Конвенцията.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР