Българската асоциация на търговците на едро с лекарства (БАТЕЛ) се

...
Българската асоциация на търговците на едро с лекарства (БАТЕЛ) се
Коментари Харесай

Оля Василева: И с промяната в Наредба 4 аптеките няма да виждат реалните наличности на търговците на едро

Българската асоциация на търговците на едро с медикаменти (БАТЕЛ) се разгласи против обнародваните в петък промени в Наредба 4 на Министерство на здравеопазването, посредством които се дава право на търговците на дребно с медикаменти да имат достъп до затворената и автоматизирана СЕСПА. В позицията си организацията декларира, че нормативният акт е в несъгласие със ЗЛПХМ и слага едни стопански субекти в привилегировано състояние за сметка на други.

С изпълнителния шеф на БАТЕЛ Оля Василева беседваме за позицията на организацията за ограниченията, които би трябвало да бъдат подхванати, с цел да се предотврати дефицитът на медикаменти в аптечната мрежа.

Г-жо Василева, каква е повода от БАТЕЛ да се обявите срещу обнародваните към този момент промени в Наредба 4? Защо търговците на дребно не би трябвало да имат достъп до системата?

Целта на СЕСПА е да събира информация от задължените лица, за разбор за определяне на дефицит на лекарствени артикули, включени в ПЛС, на територията на България. Тази цел по никакъв метод не допуска нито правната опция, нито практическата изгода от това един от субектите по веригата на доставка на лекарствени артикули да има достъп до информацията по отношение на неналичието на наличия в съответен юридически индивид, изравен на друго равнище във веригата на доставки.

Основен принцип при построяването и поддържането на СЕСПА е гарантиране на регламентиран достъп до данните в електронната осведомителна система. Законодателят ясно е разписал и регламентирал в Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина (ЗЛПХМ) правото на достъп до системата и данните в нея единствено за задачите на даване на информация и на Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса и Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените артикули. Предоставянето на достъп до данните в системата на търговците на дребно не е законово регламентирано и би се направило в нарушаване на правилата и нормативните наставления на ЗЛПХМ. Това е и главната причина членовете на Българска асоциация на търговците на едро с лекарствени артикули да се разгласят против препоръчаните промени, тъй като те са в несъгласие със съответните законови разпореждания на ЗЛПХМ по отношение на построяването и действието на СЕСПА.

Обръщаме внимание, че информацията и данните по ЗЛПХМ, предоставяни и от търговците на едро, се квалифицират като комерсиална загадка както по смисъла на Допълнителните разпореждания на Закона за защита на конкуренцията, по този начин и по смисъла на Закона за отбраната на комерсиалната загадка. С предлаганите промени в Наредба 4 непозволено се дава опция на избрани субекти да получават данни, представляващи комерсиална загадка, и за опазването на които както притежателят им (съответният търговец на едро), по този начин и админът на СЕСПА – ИАЛ са подхванали ограничения за отбрана. ИАЛ обезпечава мрежовата и осведомителната сигурност на системата при съблюдаване на обвързване за запазване тайната на получената информация, което още по-нагледно разписва визията на законодателя, че данните, предоставяни в системата, съставляват (търговска) загадка за своите притежатели. И законът държи сметка за това и пази тази загадка. Считаме за погрешно и незначително с подзаконов акт да се трансформира тази законова позиция.

БАТЕЛ единствената организация ли е, която се разгласи срещу опцията аптеките да имат достъп до СЕСПА?

Отрицателните мнения по плана на смяна на Наредба №4 са общо три. Отхвърлени са с претекстовете, че с направената смяна се дава опция за продан на информация сред притежателите на позволение за търговия на дребно и тези на едро за своевременното облекчаване на потребностите на българските пациенти и че по този начин се дава опция на търговците на дребно да изпълнят законовото обвързване да обезпечат неналичен лекарствен артикул в аптеката в границите на 24 часа.

И към сегашния миг търговците на едро и на дребно обменят задоволително в точния момент информация, тъй че българските пациенти да имат свободен и своевременен достъп до лекарствени артикули, като сходна функционалност е имплементирана във всеки аптечен програмен продукт, употребен на пазара. Нещо повече, предлаганата смяна е невъзможна механически за осъществяване и заради задачата на ЗЛПХМ, въз основата на която е построена системата. От една страна, информацията, подавана от търговците на едро в СЕСПА, не е в „ действително време “ – тя е постоянно с ден обратно. Това значи, че на процедура аптеките няма да виждат моментните и действителни наличия на търговците на едро, а данните към предишен ден. От друга страна, общата наличност на избрани артикули в търговеца на едро заради съществуването на повече от едно складово помещение на територията на разнообразни райони не е индикатор за опцията за доставка до търговец на дребно в съответно обитаемо място.

Какво би трябвало да се направи, с цел да се предотврати дефицитът на лекарствени артикули, без да се нарушава комерсиалната загадка?

Министерство на здравеопазването взаимно с всички заинтригувани страни сътвори електронната система за следене на дефицит, която е единствения транспарантен и справедлив механизъм за следене на дефицит. Ние поддържаме въвеждането и ефикасното действие на профилираната система за следене и разбор на лекарствените артикули и третирането равнопоставено субектите във фармацевтичния бранш. Смятаме, че системата дава отговор на актуалните условия и действителности, като в същото време ги надгражда с въвеждането на по този начин дълго мечтаната от всички заинтригувани страни електронна система за следене в действително време на наличностите и придвижването на медикаменти по продължение на цялата верига на доставяне с медикаменти. Идеята на системата изначално и кардинално има за цел да сложи в центъра на своя смисъл обезпечаването на навременното лекуване на българските пациенти. На процедура обаче резултатът от нея е генерирането на Списък с лекарствени артикули, за които се открива дефицит, който не отразява в цялост количествата артикули, намиращи се на територията на страната. Затова съгласно нас Министерство на здравеопазването би трябвало да усъвършенства контрола върху всички задължени лица и да ги задължи да подават навреме и цялостно изискуемата информация. Неподаването на информация даже от едно задължено лице прави разбора на наличността на лекарствените артикули неакуратен и изкривява действителната наличност. Законовата и подзаконовата уредба на системата изисква тъкмо и навременно подаване на данни за наличните артикули, с цел да се подсигурява, че осъщественият разбор е правилен, обстоен и в сходство със Закона.

Как отговаряте на изказванията, че смяната в Наредба 4 в този й тип се постанова, тъй като складовете имат опция да крият количества и по този начин изкривяват пазара?

Ако всички задължени лица по ЗЛПХМ и Наредба 4 са регистрирани и действително показват навременна информация към СЕСПА, данните за наличните на територията на страната лекарствени артикули по ПЛС ще са точни и няма да има деформиране на цялостната картина за действителната наличност на лекарствени артикули у нас. Затова считам, че би трябвало да се усъвършенства контролът.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР