Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) следи с нарастващо безпокойство

...
Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) следи с нарастващо безпокойство
Коментари Харесай

ИТ секторът иска незабавен отказ от избирателното сваляне на ДДС

Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) следи с възходящо безпокойствие полемиките към намаляването на Данък добавена стойност на 9% за ресторантьорския отрасъл и за книгите и счита тази мярка за рисков казус без никакви обезпечени изгоди за крайния консуматор, споделиха от организацията.

Тя е разтревожена от риска общоприетата Данък добавена стойност да се вдигне на 24% или налог облага - на 18%, за с цел да се компенсират загубите в бюджета от сделката с ресторантьорския отрасъл.

" Изразяваме изрично противоречие с увеличение на данъчната и административна тежест върху софтуерния бизнес, както и върху всички други работещи и транспарантни браншове на стопанската система. Недопустимо е те да платят цената на ограниченията за справяне с рецесията, породена от Covid-19. Валящите отвред оферти за понижаване на Данък добавена стойност на най-пострадалите браншове са стихийни, недомислени, няма оценка на въздействието на сходни ограничения, те трансформират почтения бизнес в пленник на сивата стопанска система, нарушават правилото на равнопоставеност, утежняват бизнес климата в страната и излъчват отрицателен сигнал към задграничните вложители и сътрудници ", показват от асоциацията.

Според ИТ бранша е извънредно време страната да намерения освен за оцеляване на най-засегнатите браншове, само че и за тези, които обезпечават растежа и ще издърпат българската стопанска система напред. По данни от 2019 година софтуерната промишленост обезпечава над 3% от Брутният вътрешен продукт на страната и способства за развиването на стопанската система с над 4 милиарда лева годишен доход.

Асоциацията упорства пред държавното управление за " неотложен отвод от изборно понижаване на Данък добавена стойност като обществена мярка и недопускане на увеличение на други директни и косвени налози за работещите бизнеси ". Тя желае още софтуерната промишленост да се смята за стратегически значим бранш на стопанската система. Настоява и да се премисли политиката на понижаване на държавния банкет в ИТ специалности в университетите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР