Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП) се присъедини към глобалната

...
Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП) се присъедини към глобалната
Коментари Харесай

Ботове срещу артисти: Глобалната петиция Human Artistry защитава правата на творците

Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП) се причисли към световната петиция Human Artistry, чиято цел е да отговори на подбудените от революцията на изкуствения разсъдък провокации за създателите и за правата върху интелектуална благосъстоятелност. Кампанията обрисува поредност от съществени правила за отговорно потребление на изкуствен интелект в " поддръжка на човешкото творчество и на неподражаемата стойност на човешката артистичност “, оповестяват от Българската асоциация на музикалните продуценти.


Петя Точарова, изпълнителен шеф на БАМП, съобщи: „ Докато в предишното създателите са били по-скоро пасивни при появяването на нови технологии, надявайки се, че те ще бъдат употребявани по виновен метод, акцията Human Artistry се движи настъпателно, с цел да се причисли към дебата за ИИ още в самото му начало. Този път създателите няма да чакат да бъдат поканени на масата. Трябва да се приказва в този момент, до момента в който още има време да се работи дружно с софтуерните промишлености, с цел да подсигуряват правата на създателите. Съвсем скорошният образец със основаната от изкуствен интелект „ нова ария “, сякаш „ изпята “ от Дрейк и The Weeknd, без те да са чували за нея, приказва самичък за себе си и е блестящо доказателство за правотата на метода на креативния бранш. Ариана Гранде, Кание Уест и не малко други актьори също са сюрпризирани да открият „ свои “ нови песни или кавър версии, основани от ботове. “

Това е следващ образец за нуждата от юридическа сигурност за правоносителите, че основаното от тях наличие ще бъде употребявано в сходство със съществуващите правила на авторското право и сродните му права, и че потреблението на гласове и сходства на професионални артисти-изпълнители, няма да се случва без съществуването на позволение и лицензиране.

Human Artistry изпраща също по този начин и явен сигнал до държавните управления, че ползите на създателите би трябвало наложително да бъдат взети поради при основаването на политики и нови законодателни актове. Недопустимо е въвеждането на нови изключения от отбраната на авторското право и сродните права, които да разрешат на софтуерните компании в действителност да бъдат „ субсидирани “ от креативните промишлености чрез потребление на тяхно наличие за „ образование “ на моделите изкуствен интелект без позволение и без надлежно възнаграждение.

От лансирането й през март 2023 година към акцията са се включили повече от 100 интернационалните, районни и национални организации, представляващи разнообразни сегменти на креативния бранш.

Според Петя Точарова, революцията на изкуствения разсъдък ще има трансформиращо влияние върху музикалната промишленост. „ Нашата задача е да посрещнем големите провокации, които тя слага в региона на отбраната на правата, като в същото време се възползваме оптимално от евентуалните благоприятни условия, които тя може да ни предложи в други сфери “, споделя тя. „ Технологиите, свързани с ИИ, би трябвало да се развиват по метод, който поддържа човешката просвета и артистичност, а не я ерозира. Надяваме се и другите организации от креативния бранш в България да се причислят към БАМП и да поддържат акцията Human Artistry и залегналите в нея правила. Независимо, че тематиката към момента не е на дневен ред у нас, по-добре за всички ни ще бъде да сме подготвени за дебата, обвързван с изкуствен интелект и авторски и сродни на авторското права, който сигурно няма да ни подмине. “ /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР