Българската академия на науките скочи на хомеопатите и настоя тази

...
Българската академия на науките скочи на хомеопатите и настоя тази
Коментари Харесай

БАН скочи на хомеопатите, науката им била лъжлива

Българската академия на науките скочи на хомеопатите и настоя тази " лъженаука “ да бъде отстранена от образованието. Справка на " Телеграф “ в районните здравни инспекции сподели, че единствено 183 хомеопати практикуват легално у нас, а всички останали работят на черно.

Според закона всеки практикуващ неконвенционални способи за удобно влияние върху самостоятелното здраве би трябвало да е вписан в указател на съответното РЗИ. В противоположен случай предстои на санкция от 500 до 1500 лева, а при наново нарушаване - от 1500 до 5000 лева. 

В цяла България обаче са регистрирани единствено 467 лечители, които ползват някой от седемте позволени способи. Хомеопатията попада в точка 4 и е разказана като способ, при който самостоятелно подбрани хомеопатични лекарствени артикули се цели стимулиране на естествените оздравителни сили на организма. Съгласно Закона за здравето практикуващите би трябвало да имат магистърска степен по медицина или дентална медицина. Хомеопатията обаче е част и от междинното обучение и съществува като компетентност в професионалните гимназии.

Именно против това се афишират изявени български учени от разнообразни специалности. Те излязоха с подписка и послание към просветния министър акад. Николай Денков и здравния министър проф. Асена Сербезова. " Научихме напълно неотдавна, че оставайки незнайно за българската научна общественост, както и за здравомислещите и виновни за образованието хора, към този момент повече от 10 години в междинното професионално обучение у нас се е настанило преподаването на лъженауката хомеопатия “, се показва в позицията, подписана от 68 учени.

Те показват възмущението си от съществуването на специалността  " Технология на хомеопатичните и фитопродукти " в професионалното направление " Химични артикули и технологии ". Такова образование се предлага в съвсем всички професионални гимназии в страната най-малкото от 2013 година насам, показват от Българска академия на науките и допълват, че съществуването на тази професионална подготовка поражда " мощното възприятие за позор за нашето приблизително професионално обучение “.

" Нашата юноша да бъде обучавана на една изцяло антинаучна и лъжлива доктрина и процедура, изобличена от международната медицина, химия, физика и биология, е изрично неприемливо “, безапелационни са учените. Те показват, че в България произвеждане на хомеопатични препарати на практика в никакъв случай не е имало и няма да има, тъй като пазарът на тези препарати от дълго време е монополизиран от две огромни европейски хомеопатични компании производителки. В обръщението към министрите от Българска академия на науките декларират, че " този тип антинаучно образование " би трябвало да бъде прекратено и се надяват на бързи и решителни ограничения хомеопатията да не участва в междинното обучение още от идната образователна година.

Предложението на учените е специалността " Технология на хомеопатичните и фитопродукти " да бъде преобразувана единствено в " Технология на фитопродуктите “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР