Българската академия на науките отбелязва 150 години от създаването си.

...
Българската академия на науките отбелязва 150 години от създаването си.
Коментари Харесай

БАН отбелязва 150 години от създаването си

Българската академия на науките отбелязва 150 години от основаването си. През октомври 1869- та в Браила се поставя началото на Българското книжовно сдружение. Това се случва цели девет години преди построяването на новата българска страна.

Как ще бъде маркирана годишнината - вижте във видеото

Честванията във връзка годишнината започнаха през днешния ден с галерия. Тя е отдадена на всеки един от институтите на Академията. Изложбата се намира на Моста на влюбените край НДК и ще продължи до 14 октомври.

Каква е 150-годишната история на Българската академия на науката?

В двора на църквата " Възнесение господне " в Браила в миналото била къщата на Варвара Хадживелева. Там на 12 октомври 1869 е основано Българското книжовно сдружение. В листата на първооснователите са Марин Дринов, Васил Стоянов, Васил Друмев. А в този на първите донори - търговци, писатели, даже революционери като Левски. От 1911-та сдружението се назовава Българска академия на науките, а за строителството на постройката й 22-ма учени ипотекират парцелите си. Сега в Академията работят към 6 хиляди души, 2600 от тях са учени.
Акад. Юлиан Ревалски, ръководител на Българска академия на науките: Искам на всичките да благодаря най-искрено, да им кажа бездънен реверанс пред това, което вършат, тъй като учените в Българска академия на науките претърпяха сложни моменти в последните 30 години, имаше моменти, в които Академията беше изправена безусловно пред закриване.
В изложбата, открита през днешния ден, на специфични пана са показани всички 56 института и лаборатории на Академията и техните достижения. Разработване на полимери за нови медикаменти посредством нанотехнологии, роботи от ново потомство, 3D облици от компютърно генерирани холограми, 3D релефни плочи с анотация на брайловата писменост, които оказват помощ на незрящи хора.

Акад. Юлиан Ревалски, ръководител на Българска академия на науките: Ние имаме над 120 разработки, които имат капацитет за внедряване, аз изброих дребна част от тях, и двайсетина ще бъдат показани на бизнеса.

В Националния археологически музей бяха наградени 41 млади учени от Българска академия на науките в 9 посоки.

За честванията, чиято кулминационна точка е концерт в НДК на 12 октомври, Българска академия на науките отваря своите институти и музеи за безвъзмездни визити.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР