Българската Агенция за ядрено регулиране осъди руския обстрел срещу украинската

...
Българската Агенция за ядрено регулиране осъди руския обстрел срещу украинската
Коментари Харесай

АЯР след обстрела по АЕЦ Запорожие: Недопустимо е да се атакуват ядрени блокове

Българската Агенция за нуклеарно контролиране осъди съветския обстрел против украинската Запорожка АЕЦ през нощта на 3 против 4 март. 

В обстановката няма непосредствена заплаха от радиоактивно замърсяване нито на площадката, нито в покрайнините на централата. Радиационната конюнктура на България също е естествена, само че това не значи, че всички ние не изпитваме терзания за това, което се случва, сподели шефът на АЯР Цанко Бачийски на конференция. 

Обстрелът на площадката е довел до пожар, който към този момент е загасен. 

Няма изменение в радиационната конюнктура в Украйна. Няма наранени здания на реакторните установки. Системите за сигурност работят и са в подготвеност. От шестте блока на АЕЦ " Запорожие " работи единствено четвърти и то на намалена мощ. 

Първи блок е спрян за планов годишен ремонт още преди началото на военните дейности. Втори и трети са спрени и е почнало тяхното разхлаждане вследствие на среднощната офанзива. 5 и 6 блок са разхладени и не работят.

Централата е под контрола на съветските въоръжени сили, само че операторите извършват своите отговорности. 

Бачийски цитира няколко заявления на ръководителите на интернационалните нуклеарни регулатори, които акцентират, че е неприемливо е да се нападат нуклеарни блокове. 

" Операторите би трябвало да бъдат сложени в такива условия, че да не работят напрегнат и военните дейности би трябвало да спрат ", сподели той. 

От началото на военните дейности досега не се следи никакво изменение на нормалния гамафонд в България. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР