Българската агенция за безопасност на храните прави засилени проверки за

...
Българската агенция за безопасност на храните прави засилени проверки за
Коментари Харесай

БАБХ прави засилени проверки за качеството на рибата в търговската мрежа

Българската организация за сигурност на храните прави засилени инспекции за качеството и произхода на рибата в комерсиалната мрежа. Към момента от регионалните дирекции не е постъпила информация за съществени или фрапиращи нарушавания. Това заяви заместник-изпълнителният шеф на БАБХ доктор Галя Викьова при инспекция в рибен магазин в София във връзка със засилените продажби на Никулден.

Тя напомни, че при инспекция на продажбите на риба се ревизират произходът и записите, които води обектът. Инспекторите управляват дали са обезпечени нужните температурни условия и вършат замервания на термометър на покритата с лед риба, преглеждат съпроводителните търговски документи, декларациите за генезис и за първи улов.

В тествания през днешния ден търговски обект беше открито, че изложените артикули са с естествени индикатори.
„ Бизнес операторите стават все по-отговорни и целят да предложат на българския пазар артикул, който да се хареса от потребителите. Спокойно можем да консумираме риба. Проверките на БАБХ са непрекъснати, а към празниците се ускоряват ", съобщи доктор Викьова.

Тя напомни по какъв начин потребителите могат да разпознаят дали купуват прясна риба: бистра слуз по тялото, лъскави прилепнали люспи, бистри очи, хриле с прелестен розово-червен цвят.

Започналите към Никулден инспекции на продажбите на риба не престават в цялата страна.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР