Българската агенция по безопасност на храните е умъртвила незаконно повече

...
Българската агенция по безопасност на храните е умъртвила незаконно повече
Коментари Харесай

БАБХ убила незаконно повече от 100 птици!

Българската организация по сигурност на храните е умъртвила нелегално повече от 100 птици. Сред тях има и представители на предпазен тип, заяви организацията за отбрана на животните "Четири лапи ".

На 20 февруари органите на Граничен контролно-пропусквателен пункт “Дунав мост II “ намират животни, транспортирани незаконно в неприятни условия. Те са от типовете алпаки, мечета и птици - гъски, патици, гълъби и патета - близо 300 на брой, без ветеринарномедицински документи, които да удостоверят техния генезис и здравен статус. Според превозвача им техният генезис е от Белгия и Унгария.

124-те птици са иззети от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Монтана и изпратени в Зоологическа градина - София, която разполага с карантинен център, където остават за няколко дни. Експертите в зоопарка откриват, че измежду птиците има и един предпазен тип. На 23 февруари обаче Областна дирекция по сигурност на храните - София издава заповед за умъртвяването им.

Според "Четири лапи " умъртвяването на птиците е в прорез с българското законодателство. Те са били евтаназирани от ветеринари на БАБХ, които нямат това право, изясни пред ОFFNews Явор Гечев от организацията. "Те са си надвишили правата, те са единствено контролиращ орган ", безапелационен е той.

И се оказва прав - член 179 от Закона за ветеринаромедицинската процедура гласи: "Евтаназия на животни се прави от ветеринарен доктор, който упражнява ветеринарномедицинска процедура, с лицензиран ВМП ". Ветеринарите на БАБХ обаче нямат право да евтаназират животни, защото не са практикуващи лекари. Единственият случай, в който могат да го създадат, е при зараза, каквато сега у нас няма.

От организацията изясняват дейностите си с опасения от болест с птичи грип, която би могла да пристигна от Европа:

"През интервала 2016 - 2018 година, високопатогенната инфлуенца по птиците вид А (птичи грип HPAI H5N8) провокира една от най-големите епидемии по повод броя на огнищата на домашни птици, географската повърхност и броя на мъртвите диви птици, записана в Европейския съюз. Епидемията на болестта засегна и България през 2016 година до 2017 година и докара до огромни стопански загуби за страната и за бизнеса (над 6 000 000 загуби, затваряне и ограничавания на придвижване и търговия на животни, изгубен статус във връзка с опазване на здравето на животните в държавата). Въз основа на това и поради епизоотичната конюнктура в Европа във връзка с високопатогоенна и нископатогенна инфлуенца по птици, рисковете, които крие придвижването на домашни и диви птици с неразбираем здравен статус и за задачите на опазването на здравето на животните в зоологическата градина и страната като цяло, е взето решение птиците да бъдат умъртвени по човечен метод ", пишат в прессъобщение от БАБХ.

Нито в Белгия, нито в Унгария има огнища на птичи грип, настояват и от "Четири лапи ", само че доктор Александра Митева – шеф отдел "Хуманно отношение към животните " към БАБХ, съобщи пред OFFNews, че в Унгария сега има огнище на болестта.

Освен във връзка с евтаназията, БАБХ вършат нарушаване и на процедурата по изземане на животните.

Според пресцентъра на софийския зоопарк птиците са взети от органите на БАБХ без съответните документи, а РИОСОВ - Монтана не е издавала протокол за освобождението на птиците от избавителния център.

От зоопарка разясниха пред OFFNews, че са взели ограничения за преразглеждане на решението от страна на БАБХ. Те подават тъжба в Административен съд - София. Според тях животните идват от чужбина в положително здраве. В късните следобедни часове през вчерашния ден съдът излезе с решение, че БАБХ би трябвало да спре процедурата по евтаназия. Но решението излиза прекомерно късно - животните от няколко часа към този момент са умъртвени в Радомирско.

Сега организация "Четири лапи " е решена да сезира прокуратурата за случилото се и прикани за оставките на изпълнителния шеф на БАБХ Дамян Илиев и на шефа на ОДБХ-София Камен Николов.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР