Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Комисията за

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Комисията за
Коментари Харесай

Агенцията по храните не откри двоен стандарт при проверка на етикетите на продуктите

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) и Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) направиха второ съпоставяне на артикули, които са закупени у нас и в Западна Европа. Целта е да се откри дали има двоен стандарт при питателните артикули.

Този път инспекцията включваше обстоен относителен разбор на етикетите. Освен това продуктите бяха съпоставени и финансово.

Направени са 31 проби на 31 продукта. Продуктите са били закупени от търговски обекти в Италия, Франция и Швейцария. Паралелно от България са взети същите марки и типове артикули.

При сравнителния разбор на етикетите не са открити разлики, като съставките са идентични. Само при един артикул на българския пазар не е маркиран процентът какао, за разлика от аналога му на западноевропейските пазари. При първото проучване през юни разлики в етикетите бяха открити при 8 от 31 храни.

Сравнението на цените демонстрира, че чистата стойност на 9 продукта е по-висока в България по отношение на тази в Италия, Франция и Швейцария. Най-голяма е разликата при макаронени произведения от твърда пшеница – 50%. Между 32 и 36 на 100 по-скъпи са съсредоточено доматено пюре и кетчуп.

С по-високи цени у нас са още конфитюр от боровинки, печено мляно кафе за еспресо машина, какаова напитка на прахуляк, руло с заряд от крем и ягоди, светла бира, както и зехтин " Екстра върджин ".

При 5 от продуктите чистата цена е една и съща или с минимално отклоняване по отношение на западноевропейския пазар. Останалите 17 храни са по-евтини в България, като разликите варират от 9 до 74%.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР