Българска ветроенергийна асоциация - БГВЕА, Асоциация Хидроенергия и Съюз на

...
Българска ветроенергийна асоциация - БГВЕА, Асоциация Хидроенергия и Съюз на
Коментари Харесай

Три енергийни асоциации виждат рискове от намесата на държавата в сектора

" Българска ветроенергийна асоциация " - БГВЕА, Асоциация " Хидроенергия " и " Съюз на производителите на екологична сила - СПЕЕ БГ " са срещу приемането на по-нисък таван на приходите от препоръчаните в плана ограничения на Закона за изменение и допълнение на Закона за корпоративно подоходно облагане .

Това ще заплаши действието на целия енергиен бранш в страната и ще принуди редица производители да преустановят работа или да понижат фрапантно размера на произвеждане. Това от своя страна би влошило капиталовия климат в бранша и ще сложи страната в неравностойно състояние спрямо останалите страни от Европейски Съюз. Българската енергетика ще загуби своята конкурентоспособност , както и тласъците на участниците на пазара да продължат да влагат и да поддържат в техническа редовност оборудванията, които експлоатират.

От асоциациите считат, че през последните години в страната са били направени редица промени на енергийния пазар, с които е въведена спомагателна тежест за производителите на сила и то след реализиране на вложенията, като да вземем за пример въвеждане на Нетно характерно произвеждане, вноска във ФСЕЕС, обвързване за търговия на цялото количество създадена сила през платформите на БНЕБ и съответните дължими такси, разноски за балансиране, такса водоподаване при Водноелектрическа централа, нараснали оперативни разноски вследствие на общия инфлационен напън и други Освен това през последните години ВЕИ производителите пострадаха мощно от това, че бяха прекъснати дълготрайните им контракти, а даже и по време на рецесията, подбудена от пандемията COVID-19, работеха на или под себестойността си, като не са получили обезщетения поради тези утежняващи работата им фактори.

Браншовите организации, представляващи основна част от хидроенергийния и ветроенергийния бранш в страната, показват схващане към препоръчаните промени, залегнали в Законопроекта, целящи подкрепяне на семействата и бизнеса , само че смятат, че намесата на свободния пазар би могла да сътвори редица рискове . И защото България би трябвало да се придържа прецизно към избрания в Регламента таван от 180 евро/MWh, показват, че той е избран по метод, отнасящ се стопански заслужено към всички прозиводители на пазара, които не употребяват газ за произвеждане на електрическа енергия .

Асоциациите демонстрират взаимност и одобряват заложените от Регламента ставки за в допълнение облагане на приходите на електропроизводителите. Те смятат, че всички участници на пазара би трябвало да са равнопоставени , като, несъмнено, регистрира особеностите на всеки тип произвеждане. На този стадий няма направен явен разбор, който регистрира всички специфики на другите производители, техните разноски за поддръжка и ремонт, административни разноски и резултат върху Българската енергетика. На база на моментната обстановка в бранша препоръчаният Законопроект подсигурява осъществяването на Регламент (ЕС) 2022/1854 и дава изясненост и прогнозируемост по отношение на енергийните ценови равнища за идващите седем месеца, като в същото време разрешава на страната да продължи да бъде водач на енергийния пазар в района.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР