Българска семейна фирма, която е създала и произвежда 30 сорта

...
Българска семейна фирма, която е създала и произвежда 30 сорта
Коментари Харесай

Да помагаш и да правиш добро – израелците в международната общност |

Българска фамилна компания, която е основала и създава 30 сорта пъпеши, работи от няколко години по израелска технология. Създателят й Делчо Иванов знаел всичко за пъпешите. Ако сте фен на този плод, евентуално няма метод да не сте пробвали някой от селектираните от него сортове. Заедно със брачната половинка си Маргарита, която е агроном и сина им, създават, опитват и продават превъзходните летни плодове.

През 2001 година Делчо Иванов получава помощ от Израел. И то не финансова помощ, а познание. Тя идва посредством към Министерство на външните работи на Израел, известна с акронима си от иврит МАШАВ. През 2017 година фамилната компания вкарва цялостна технология по израелски пример за развъждане на пъпеши в полиетиленови оранжерии по отвесен прийом. Не след дълго Иванов ненадейно напуща този свят. Но фамилната компания продължава да работи, като употребява и развива същата израелска технология. В негова памет работим със сина ни, развиваме активността на компанията, която няма казус, споделя брачната половинка му.

МАШАВ работи с България от 1992 година, само че съществува от 1958 година Създадена е, откакто Израел не е позволен да взе участие в първата среща на върха Азия-Африка – конференция в Бандунг. Арабските страни заплашват да бойкотират форума, в случай че се включи и Израел. Центърът се образува след първото посещаване на израелския министър-председател Голда Меир в Африка. Меир афишира, че МАШАВ е израз на съпричастност към жертвите на подтисничество, дискриминация и иго.

Веднага след учредяването си, МАШАВ стартира да споделя с развиващия се свят израелското ноу-хау и технологии, които са в основата на светкавичното икономическо развиване на еврейската страна. В основата на стратегиите на МАШАВ е философията да окажеш помощ, като научиш другия да си помогне самичък.

Центърът за интернационално съдействие предлага стратегии в сферите на селското стопанство, образованието, опазването на здравето, неправителствения бранш и ред други обществени и политически действия. По създание те са инвестиция в човешкия капацитет. При естествени бедствия и здравни рецесии МАШАВ обезпечава филантропична помощ и спомага при възстановителните действия.

Над 270 000 експерти от над 132 страни са взели участие в просветителните стратегии на МАШАВ от основаването на центъра.

Еврейската страна и жителите й посвещават познания, умения, старания и запаси за подкрепяне на устойчивото развиване на голям брой страни в Азия и Африка. Неправителствени организации и новаторски стартъпи от Израел демонстрират и спомагат на общности в разнообразни страни на тези континенти да преодолеят бедността, да имат достъп до вода, до здравни грижи и обучение. От началото на годината към напъните за обезпечаване на хигиенични стандарти в разрастващите се страни се прибавиха и провокациите на рецесията с COVID-19.



Курс по обучение в ранна детска възраст в Кумаси, Гана

Смята се, че близо 450 милиона души в субсахарска Африка нямат достъп до чиста вода и налични условия за хигиена. Това доста усилва риска от инфекции, изключително в случай че коронавирусът доближи селищата им.

Израелската неправителствена организация конфигурира израелски технологии за доставка на вода и за слънчева сила в села в Уганда, Малави, Танзания, Замбия, Камерун и Южна Африка и по този начин поддържа напъните за попречване на всеобщи болести, заяви напролет israel21. 

" Как да кажем на хората от тези общности да си мият ръцете, откакто нямат чиста вода? В техните медицински служби няма уместно съоръжение, няма изстудяване, няма даже светлина през нощта ", споделя изпълнителният шеф и създател на фондацията Сиван Яари.

" Действаме в региони, където COVID-19 може да опустоши цели села. Това ме кара да съзнавам, че би трябвало в действителност незабавно да осигурим тук достъп до чиста вода и електричество ", прибавя тя.

През последното десетилетие Innovation: Africa е осигурила ток, чиста вода, напоителни технологии, обучение, майчино здраве за 1,7 милиона души в над 300 села от 10 африкански страни.



Израел, Участници в курса на MASHAV по интегриран воден мениджмънт

Тази година фондацията работи интензивно за привършване на близо 200 плана, свързани с достъп до вода и слънчева сила, споделя Яари.

Една изпомпваща система, работеща на слънчева сила, е задоволителна, с цел да обезпечи чиста вода на 10 000 души. Инженерите на iA са създали система за отдалечено наблюдаване на работата на помпата, тъй че да наблюдават в действително време и да плануват потребността от техническа интервенция, преди да е настъпила повреда или да възникне нужда от ремонт.

Без чиста вода тези региони нямат никакъв късмет против COVID-19. Innovation: Africa работи директно с локалните управляващи, с цел да доближи до региони, където те не съумяват, споделя Яари.

Базираната в Израел интернационална неправителствена организация работи от основаването си през 2001 година по дълготрайни планове за развиване и подкрепя над петдесет страни по света и в изключителни обстановки. Първата интервенция на организацията в Европа е план в България през 2014 година в помощ на оправянето на страната с натиска на бежанската вълна от Сирия. IsraAid изпрати храни и други артикули в помощ на бежанците, както и специалисти, които да подкрепят българските управляващи в съставянето на стратегия за възстановяване на социално-психологическото положение на бежанците, които към оня миг са близо 11 000 души.

Организацията откликна на апела на българското държавно управление към интернационалната общественост за поддръжка в оправянето с бежанската рецесия. Мисията на IsraAid е да оказва помощ на нации в спешни обстановки, като предлага освен продоволствена помощ, само че и отбрана против полово принуждение, отбрана на децата, психическа поддръжка, достъп до вода и базова хигиена, обучение, здравни грижи и познания.

IsraAid създаде плана за България със спонсорството на друга огромна благотворителна организация – Бней Брит Интернешънъл, на Американския еврейски комитет и на фондация Шай от Съединени американски щати.

Всяка година към 40 000 израелски младежи, преобладаващата част, от които таман са се уволнили от военна работа, стягат раниците и поемат на пътешествия към Южна Америка, Африка и Далечния изток. През 2013 година един от тях е Гили Коен. Той таман е напуснал армията след осемгодишна работа в елитния отряд 217 на израелските сили за защита. Двамата със брачната половинка си отпътуват на триседмична екскурзия в Тайланд. Коен е изумен да научи, че израелците всеобщо посещават страната. Той попада в компанията на над 1300 свои сънародници, които чакат с часове, с цел да посетят локалния център на Хабад. Коен осъзнава, че множеството от тези младежи преди малко са се уволнили от армията и вместо да се насочат към Европа или Съединени американски щати, се устремяват към далечни и постоянно белязани от тежка беднотия кътчета на света.

Тогава той споделя със брачната половинка си, че тъкмо както " Лекари без граници " – организацията, която изпраща по света лекари, с цел да оказват помощ и израелските ветерани могат да се отдадат на сходна активност и да вършат положително измежду общностите, които посещават по света.

Вече в родината си, той се свързва с приятелите си от армията Яир Атиас и Боаз Малкиели и им разкрива концепцията си да се употребяват уменията, и доброволческия дух на младите израелски туристи по света, с цел да оказват помощ на локалните общности.

Идеята бе да се употребяват туристите като инфраструктура за филантропична активност, която да покаже на света същинското лице на Израел, споделя Коен преди време пред " Джерузалем пост ".

Тримата приятели вършат група във Facebook, която назовават " Бойци за живот " и пишат, че задачата им е да трансфорат Израел в филантропична мощ, откакто родината им към този момент е фамозна като софтуерна или земеделска мощ по света, да вършат добрини по света.

През първите три дни набират петнадесет почитатели, в края на първата седмица към този момент имат 45 членове. Днес в групата членуват десетки хиляди израелци, а благотворителната им организация " "  работи в Индия, Гватемала, Уганда, Аржентина, Гватемала, Перу, Етиопия, Непал, Мексико.

Първоначално доброволците се свързват с локалните общности и стартират да оказват помощ на локалните деца в образованието по британски, математика, естествени науки, учат ги да танцуват, преподават Крав Мага. Впоследствие активността се уголемява, доброволци оказват помощ в ремонта и строителство на учебни и други здания на локални общности.



Колумбия, Семинар за използване на нови просветителни способи, ориентирани към подсилване на работата в екип и техники за обосноваване на процесите на взимане на решения.

" Това е историята на нашата организация – да вършим нещо положително като евреи, израелци и човешки същества ", споделя Коен.

Израелците оказват помощ на света по доста способи - посредством активността на държавния център за интернационално съдействие МАШАВ, както и чрез многочислени неправителствени и благотворителни организации, както и начинания. Вероятно и с помощта на това отношението на света към Израел последователно се трансформира. През 2018 година в публикация от поредицата " Новата геополитика на Близкия изток " на института Брукингс създателите Шай Фелдман и Тамара Кофман Уитс означават, че една от най-значимите трансформации в Персийския залив е новото отношение на арабските страни към Израел. Отношение, което в последните месеци води до исторически промени и на политическата сцена.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР