Българска Ритейл Асоциация (БРА), обединяваща над 100 търговци с магазини

...
Българска Ритейл Асоциация (БРА), обединяваща над 100 търговци с магазини
Коментари Харесай

Търговци: НАП да управлява мерките за затворените бизнеси

Българска Ритейл Асоциация (БРА), сплотяваща над 100 търговци с магазини в цялата страна, които обезпечават издръжка на фамилиите на близо 300 000 души, моли за незабавни ограничения за понижаване последствията от корона-кризата върху бранш " Търговия на дребно " и стопанската система на България при втората вълна на COVID-19.

Според БРА повторното затваряне на всички магазини има своето морално съображение поради " фронтовата " обстановка в българските лечебни заведения. Но икономическите последствия освен няма да обезпечат приходи в хазната, а ще тласнат хиляди хора и техните фамилии към бюрата по труда. „ Държавата ще отбрани ли същите хора, които до момента са плащали нейните приходи? ", питат от асоциацията в отворено писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Тончев и министрите на финансите и стопанската система Кирил Ананиев и Лъчезар Борисов.

Според асоциацията миналата вълна на ковид е оставила бранша в справедлива неспособност да покрива отговорностите към търговски центрове, банки, кредитни институции и към бюджета на страната, а поддръжката по програмата за подкрепяне на дребни и междинни предприятия е " извънредно ненавременна да избави едни, извънредно незадоволителна, с цел да помогне на втори, които към момента едвам дишат над водата, или не стигна въобще до трети ". Мнозина от " оживелите " ще банкрутират, „ оставяйки хиляди хора на борсата, които да чакат милосърдието на страната ".

Поради това БРА упорстват за следните ограничения:

1. Когато икономическата активност на комерсиалните предприятия се замразява краткотрайно с държавен акт като заповед на здравния, икономическия или други министри, страната да поеме разноските за наем, ток, вода, отопление, както и 100% от дължимите трудови хонорари на заетите лица по трудов контракт, здравните и обществените им осигуровки. А заради неспособност и възбрана да бъде осъществявана стопанска активност, работодателят да се освобождава от задължението да заплаща налози и такси. Такава помощ е съвместима с член 107, параграф 3, писмен знак б) от Договор за функционирането на Европейския съюз, ако са спазени следните условия:

а. Помощта да се дава не по-късно от 30 юни 2021 година и покрива непокритите закрепени разноски, направени през интервала от 1 март 2020 година до 30 юни 2021 година, в това число разноски, направени през част от този интервал („ позволен интервал “);

б. Помощта да се дава въз основа на скица на предприятия, които са наранени от спад на оборота през допустимия интервал с минимум 30 % в съпоставяне със същия интервал през 2019 г.;

в. Загубите на предприятията, видни от техните доклади за приходите и разноските през допустимия интервал, се смятат за непокрити закрепени разноски. Помощта по тази мярка да се дава въз основа на планувани загуби, а окончателният й размер да се дефинира след изясняване на загубите въз основа на одитирани счетоводни доклади или аргументация. Всяко заплащане, надвишаващо окончателния размер на помощта, да се възвръща. „ Национална агенция за приходите може да сътвори такава функционалност на интернет страницата си за отдалечено заявяване на нуждата от поддръжка, разполага с цялата нужна информация за установяване на съответните стойности за всяка компания и с административния потенциал за бързо реализиране на заплащанията. Такива са и положителните практики в другите страни от Европейски Съюз “, разясняват от Асоциацията.

2. При инфектиран личен състав с потвърден позитивен тест за Ковид-19 магазините да могат да се самокарантинират и сами да затворят обекта, като в този случай бъдат подкрепени от страната като наложително затворените бизнеси. Отпусканата помощ да е за 14 до 28 дни съгласно продължителността на наложителните карантини и да се подкрепят чиновниците, които не са в болничен и нямат потвърден Ковид-19, само че не могат да извършват работните си отговорности заради наложителна карантина.

3. За да се обезпечи най-малко частична ликвидност на търговците, да бъдат разсрочени банковите им заеми, както и помощ под формата на отлагане на налози и/или отлагане на социалноосигурителни вноски, каквато мярка и Европейската комисия планува. Помощта да се отпуска преди 30.06.2021 година и крайната дата на отсрочването да бъде 30.06.2021 година „ Министерството на финансите, както и Националната организация за приходите разполагат с задоволително експертен потенциал и с софтуерна инфраструктура (портал за електронни услуги на НАП), тъй че да се сътвори механизъм за отлагане на избрана част от дължими суми “, разясняват от БРА.

Така, от една страна, приходите в бюджета няма да бъдат съществено наранени, в бизнеса ще останат средства за покриване на настоящи разноски, ще се резервира заетостта и подтиква потреблението, които сега са главните негативни последствия от рецесията. От Асоциацията мощно се надяват да срещнат схващане от страна на страната.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР