Българска народна банка публикува нова информация за гражданите, която касае

...
Българска народна банка публикува нова информация за гражданите, която касае
Коментари Харесай

Нова информация за гражданите, свързана с приемането на еврото в България

Българска национална банка разгласява нова информация за жителите, която касае приемането на еврото в България. Те са под формата на въпроси и отговори, написа Pariteni.bg:

Кога влиза в действие новият Закон за Българска народна банка, който бе признат на 1 февруари 2024 година от Народното събрание на Република България?

Новият закон влиза в действие от датата, посочена в Решение на Съвета на Европейския съюз за приемането на еврото от Република България, като се изключи § 6, алинея 1, § 9 и 11, които влизат в действие от деня на обнародването му. Посочените влезнали в действие разпореждания от преходните и заключителните разпореждания на закона плануват Българска народна банка да издаде плануваните в него наредби до влизането му в действие, както и Управителният съвет на Българска народна банка със свои решения да заделя от годишното превишение на приходите над разноските на банката средства в особено основан фонд " Увеличение на главния капитал на Българска народна банка “ до постигане на размера на главния капитал, посочен в член 8, алинея 1 от закона (§ 6, алинея 1 и § 9 от Преходни и заключителни разпоредби на Закона за БНБ). С § 11 се приема изменение в член 98, алинея 1 от Закона за противопоставяне на корупцията.

Изготвен ли е прелиминарен социално-икономически разбор, съдържащ оценка на евентуалното влияние от наредбите в новия Закон за Българска народна банка върху всички заинтригувани страни?

Да, при изработването на закона беше осъществена цялостна оценка на неговото влияние. Тази оценка включва проучване на обществените, икономическите, екологичните и други резултати от използването на закона. Оценката на въздействието дефинира и разказва какво следва да бъде регламентирано в публичните връзки, открива цели, които да бъдат реализирани, формулира разновидности на деяние, проучва въздействията на тези разновидности и предлага най-подходящият от тях. Новият Закон за Българската национална банка, претекстовете към него, както и отчетът за цялостната предварителна оценка на неговото влияние са публикувани тук.

Защо новият Закон за Българска народна банка е значима стъпка по пътя към пълноправното участие на България в Европейски Съюз?

Присъединяването на Република България към еврозоната е правно регламентирана последна фаза на евроинтеграционните процеси в границите на Икономическия и паричен съюз. Съгласно изискванията, посочени в Договора за действие на Европейския съюз (Договора), това присъединение става с решение на Съвета на Европейския съюз (след консултация с Европейския парламент и след разискване в Европейския съвет, и по предложение на Комисията) за анулация на дерогацията на страната ни тогава, когато са изпълнени изискванията за това, посочени в Договора. Едно от тези условия е съгласуемост сред българското законодателство, в това число устройствения закон на българската централна банка, и условията на Договора и на Устава на Европейската система на централните банки и Европейската централна банка (Устава).

С приемането на този закон се извършва условието за правна конвергенция на устройствения закон на Българската национална банка, като се реализира правната й интеграция в Евросистемата при въвеждане на еврото като парична единица на Република България. Предложената нова правна рамка подхожда напълно на наредбите на Договора и на Устава. Преодоляват се и правните несъответствия, регистрирани в Докладите за конвергенция на ЕЦБ и Европейската комисия за 2022 година, както и в предишни отчети.

Защо в новия Закон за Българска народна банка има доста препратки към разпореждания от европейското право?

Основен метод при подготовката на закона е използването на законодателна техника, която заобикаля възпроизвеждането на директно използваните разпореждания от правото на Съюза, а вместо това, където е подходящо, се включват препратки към тях. Възпроизвеждането в национална наредба на наредба от правото на Съюза, която е директно използвана в правния ред на страната членка, може да сътвори неустановеност както във връзка с правното естество и произхода на използваните разпореждания, по този начин и във връзка с датата на влизането им в действие. Това няма да е в сходство с правилото за идентичното използване и пояснение на правото на Съюза в целия Съюз.

Как новият закон регламентира дилемите на  Българска народна банка?

Основните задания на Българската национална банка, по този начин както са регламентирани в директно използваните европейски актове и новия Закон за Българска народна банка, са да взе участие в определянето и реализирането на паричната политика на Евросистемата, да реализира валутни интервенции в сходство с условията на Договора, да държи и ръководи формалните запаси в задгранична валута на Българската национална банка и да предизвиква естественото действие на платежните системи.

Българската национална банка също по този начин:

- контролира наличнопаричното обращение и емитира и пуска в обращение евробанкноти и евромонети в страната;

- реализира, за поддържане стабилността на банковата система и отбрана ползите на вложителите, контрол върху активността на кредитните институции (банките) в страната, както и упражнява макропруденциален контрол върху тях, за поддържане стабилността на банковата система;

-  спомага за основаването и действието на ефикасни платежни системи, както и контролира и реализира контрол върху активността на операторите на платежни системи, на доставчиците на платежни услуги и на издателите на електронни пари в страната;

-  изпълнява  функционалността на орган за преструктуриране на кредитните институции;

-  реализира статистическа активност, обвързвана с осъществяването на функционалностите ѝ и като част от националната статистическа система, и в подтекста на реализирането на дилемите на ЕСЦБ;

- извършва  изследователска активност, ориентирана към подкрепяне осъществяването на дилемите ѝ.

Как се подсигурява институционалната самостоятелност на Българската национална банка?

Принципът на институционалната самостоятелност категорично се упоменава в член 130 от Договора и в член 7 от Устава.С  тези разпореждания се не разрешава на националните централни банки и на членовете на органите им за взимане на решения да желаят или одобряват инструкции от институциите или органите на Европейския съюз, от някое държавно управление на страна членка или от който и да било различен орган.

В сходство с това и в новия Закон за Българска народна банка категорично се показва, че без да се визира член 130 от Договора при практикуване на пълномощията и осъществяване на отговорностите си по този закон Българската национална банка, шефът и членовете на Управителния съвет са самостоятелни и нямат право да желаят или да одобряват инструкции от институциите, органите, службите или организациите на Европейския съюз, от Министерския съвет или от държавните управления на други страни – членки на Европейския съюз, както и от други органи и институции. Министерският съвет и другите органи и институции нямат право да оказват въздействие на Българската национална банка, на шефа или членовете на Управителния съвет.

Новият закон дава ли повече благоприятни условия на Българска народна банка във връзка с паричната политика?

Присъединяването на Република България към Евросистемата ще докара до фундаментална смяна в модела на паричната политика в България. За разлика от мощно лимитираните благоприятни условия на паричната политика в границите на режима на паричния съвет, след влизането в действие на новия Закон за Българска народна банка, централната банка ще може да реализира посредством Евросистемата целия набор от принадлежности на паричната политика, планувани в глава IV от Устава.

Съгласно настоящите правила за използването на единната парична политика от Евросистемата, инструментите на паричната политика включват интервенции на открития пазар, ликвидни удобства с непрекъснат достъп и условия за минимални запаси.

Какво значи осъществяване на единна парична политика на Евросистемата?

Принципът за осъществяване на единна парична политика на Евросистемата се показва в централизирано взимане на решения във връзка с паричната политика от ЕЦБ и децентрализирано използване на тази политика от националните централни банки. С влизането в действие на новия Закон за Българска народна банка след присъединението на България към еврозоната шефът на Българска народна банка ще взе участие в Управителния съвет на ЕЦБ с право на глас на ротационен принцип и ще гласоподава решенията, свързани с паричната политика на ЕЦБ. Българска народна банка ще ползва взетите решения децентрализирано, само че на основата на общи стандарти и правила, годни за всички пазарни участници в еврозоната.

Как Българска народна банка ще взе участие дейно във формулирането на паричната политика и ръководството на Евросистемата?

Управителят на Българската национална банка, като предстоящ член на Управителния съвет (УС) на ЕЦБ, ще взе участие с право на глас на ротационен принцип при формулирането на паричната политика на Евросистемата. Това свое право и обвързване той ще извършва в персонално качество и при спазването на правилата за самостоятелност. Съгласно общоприетата процедура досега, решенията на УС на ЕЦБ се одобряват с консенсус от всички негови членове, като в редките случаи, когато подобен не може да бъде реализиран, се ползва прелюдия след 2015 година ротационен принцип, заложен в Устава. Съгласно него, шефът на Българска народна банка ще взе участие в към 70% от гласуванията на УС на ЕЦБ, сходно на шефовете на централните банки на Австрия, Белгия, Люксембург, Ирландия, Португалия и други (за съпоставяне – за шефовете на централните банки на най-големите пет стопански системи в Европейски Съюз честотата на гласоподаване е 80%).

Ще има ли смяна в структурата и ръководството на Българска народна банка?

По отношение на структурата и ръководството на централната банка в новия Закон за Българска народна банка са възпроизведени наредбите на настоящия Закон за Българска народна банка. Както и до момента, органи за ръководство на Българската национална банка са Управителният съвет (УС), шефът и тримата подуправители, определени за ръководители на главните ръководства – ръководство " Емисионно “, ръководство " Банково “ и ръководство " Банков контрол “.

Няма смяна и във връзка с избора на членовете на УС на централната банка. Управителят на Българската национална банка се избира от Народното събрание. Народното събрание избира подуправителите – ръководители на главните ръководства по предложение на шефа. Другите трима членове на управителния съвет се назначават от президента на републиката.

Мандатът на членовете на управителния съвет е 6 години. Изборът на нов член на управителния съвет се създава, надлежно назначението му се прави, не по-рано от три месеца и не по-късно от два месеца преди приключването на мандата на настоящия.

С влизане в действие на този нов Закон за Българска народна банка, приключва ли се мандатът на актуалните членове на УС на Българска народна банка?

Управителят и другите членове на УС на Българската национална банка, определени, надлежно назначени, до влизането в действие на този закон, не престават да извършват мандата, за който са определени, надлежно назначени.

Какво ще стане с платежните системи функциониращи в страната?

С въвеждането на еврото като национална валута платежната система за брутен сетълмент в действително време в левове (RINGS) ще престане да действа. Плащанията, изпълнявани до тогава през RINGS, ще стартират да се извършват като заплащания в евро в консолидираната платформа за TARGET услуги. Клиентските заплащания в левове, осъществявани в този момент през платежната система, оперирана от " БОРИКА “ АД, в това число бюджетните заплащания, ще мигрират към SEPA заплащания в евро, които ще се извършват според техническите и бизнес условия, избрани в използваните европейски актове.

Платежната система БОРИКА ще премине към обработка на инициирани посредством платежни карти платежни интервенции в евро, посредством присъединение към консолидирана платформа за TARGET услуги.

Какво ще стане с вътрешния държавен дълг?

При присъединение на България към еврозоната ще се извърши изцяло превалутиране на намиращия се в обращение вътрешен държавен дълг и прекосяване към заплащания в евро за интервенциите по ръководство на дълга на вътрешния пазар. Депозитарят на държавни скъпи бумаги в Българска народна банка (ДДЦК) ще прави сетълмент по покупко-продажбите с ДЦК, деноминирани в евро, в платформата на Евросистемата за сетълмент на скъпи бумаги TARGET2-Securities, като дава услугите си в сходство с пазарните стандарти и условията на Евросистемата.

Ще настъпят ли промени в събирането, обработката и разпространяването на формалната статистическа информация, съставяна от Българска народна банка?

Въвеждането на еврото като публична парична единица ще докара до промени в събирането, обработката и разпространяването на формалната статистическа информация, съставяна от Българска народна банка. За задачата Българска народна банка ще ползва разпоредбите за правене на статистически доклади в сходство с условията за страните от еврозоната. Ще бъде въведена нова отчетност за банките, финансовите институции, платежните институции и сдруженията за електронни пари с подробни данни за заемите и кредитния риск, според условията на директно използваните европейски актове и с референтни данни за участниците в кредитния развой, според съответните насоки на ЕЦБ, която ще размени актуалната отчетност за задачите на централния кредитен указател.

Българската национална банка ще превалутира в евро всички съставяни от нея исторически серии от данни, считано от първия оповестен регистриран интервал, за всяка от областите на статистиката от нейната подготвеност.

Каква ще е паричната единица на Република България?

Новият закон за Българска народна банка урежда статута на еврото като парична единица на Република България. Съгласно закона, считано от датата, посочена в Решение на Съвета на Европейския съюз за приемането на еврото от Република България, валутата на Република България ще е еврото. Паричната единица е евро. Едно евро се разделя на 100 цента. В сходство с наредбите на правото на Европейския съюз Българската национална банка може да емитира евромонети в обращение (разменни), възпоменателни и колекционерски евромонети от благородни метали и мед.

Българска народна банка има ли право да продава извадени от обращение български банкноти и монети по цена, друга от номиналната им стойност?

Да, Българската национална банка може да продава извадени от обращение български банкноти и монети по цена, друга от номиналната им стойност.

Българска народна банка може ли да извади от обращение пуснати от нея колекционерски евромонети?

Да. След като заяви посредством " Държавен вестник “, Българска народна банка може да извади от обращение пуснати от нея колекционерски евромонети при възнаграждение на номиналната им стойност. Такива монети, след приключване на избрания период, се считат за излезли от обращение и престават да бъдат законно платежно средство в страната.

Какво ще се случи с присъединяване на Българска народна банка в капитала на ЕЦБ след присъединението на Република България към Евросистемата?

С приемането на еврото от Република България, респективно с влизането в действие на новия Закон за Българска народна банка, Българска народна банка следва да изплати изцяло записания си дял в капитала на ЕЦБ, който възлиза на 0.9832% от общия записан капитал на ЕЦБ (106 431 хиляди евро).  След присъединението на Република България към Европейския съюз Българска народна банка към този момент е внесла % от каузи си в записания капитал на ЕЦБ. С влизането в действие на закона, обвързвано с присъединението към Евросистемата, Българска народна банка ще изплати остатъка. При импортиран досега капитал от Българска народна банка в размер на 3.75% от записания дял и при допускане за опазване на каузи на Българска народна банка в капитала на ЕЦБ, това дефинира спомагателна вноска в размер на 102 440 хиляди евро.

На какъв брой възлиза главният капитал на Българска народна банка?

След влизане в действие на новия Закон за Българска народна банка главният капитал на Българската национална банка ще възлиза на 1 милиард евро.

За тази цел Управителният съвет на Българската национална банка със свои решения ще заделя от годишното превишение на приходите над разноските на банката средства в особено основан фонд " Увеличение на главния капитал на Българска народна банка “ до постигане на размера на главния капитал.

Променя ли се методът на ръководство на аварийните активи на Българска народна банка?

След присъединението си към Евросистемата Българска народна банка ще трансферира на ЕЦБ задгранични аварийни активи, разнообразни от валутата на страните членки, евро и аварийни позиции на Международния валутен фонд и специфични права на тираж.

Окончателното решение за съответния състав на задграничните аварийни активи, които следва да бъдат трансферирани на ЕЦБ, се взема от УС на ЕЦБ. Приносът в общия валутен запас е симетричен на каузи на всяка национална централна банка в записания капитал на ЕЦБ и се регистрира счетоводно като взимане от ЕЦБ. По предварителна настояща оценка на Българска народна банка равностойността на интернационалните валутни запаси, които ще бъдат трансферирани към ЕЦБ, възлиза на към 960 000 хиляди евро.

Българска народна банка ще продължи да има и ръководи лични аварийни активи, които са отвън активите, свързани с паричната политика. Политиките за ръководство на тези активи, част от които може да са в задгранична валута или разследване на осъществяването на валутни интервенции на Евросистемата, ще е належащо да бъдат съобразени със съответни правила, използвани за всички страни в еврозоната и ЕЦБ.

Законът категорично планува в какви типове активи и принадлежности могат да се влагат запасите на Българска народна банка. Законът планува да се одобряват принадлежности, оценени с трите най-високи оценки на две интернационално приети организации за кредитен рейтинг.

Какво ще е отражението на новите разпореждания върху активността на банките в България?

•            Промени по отношение на ръководство на ликвидността

Банките, опериращи на територията на страната, ще би трябвало да приспособят политиките си по интервенциите за ръководство на своята ликвидност, които правят с централната банка, с нови правила и процедури, които Българска народна банка ще дефинира в разпоредба, издадена на съображение новия ЗБНБ. За разлика от настоящата парична политика, при която банките се доставят с лв. против дефинитивна продажба на евро, в бъдеще банките ще се доставят с евро като национална (местна) валута посредством прилагане на заеми от централната банка, предоставяйки възможно поръчителство.

•            Инструмента за незабавна ликвидна помощ (ELA)

При включване на Българска народна банка в Евросистемата даването на ликвидност ще се дефинира напълно от количеството и качеството на наличното в банките поръчителство. Спрямо характерностите на наличното поръчителство банките ще могат, при положение на потребност, да се възползват от достъпа им до общоприетия инструмент на паричната политика – кредитното облекчение на ЕЦБ или до инструмента за незабавна ликвидна помощ (ELA), който би се дал от Българска народна банка. Предоставянето на ELA не е категоричен и автоматизиран развой. Срокът на заема, обезпечението и лихвеният % по ELA ще се дефинират от Българска народна банка, която би трябвало да осведоми ЕЦБ за даването на тази помощ най-късно до два дни след осъществяване на интервенцията по даване на помощта, в случай че тя е под 500 млн. евро. Ако размерът на заема е по-голям от 500 млн. евро, Българска народна банка би трябвало да уведоми ЕЦБ допустимо най-рано преди даването на незабавната помощ.

•            Промяна в условията за поддържане на наложителни минимални запаси

Промяна ще настъпи по отношение на размера и процедурите за осъществяване на условията за поддържане на наложителни минимални запаси.

Промените ще засягат бизнес процесите по отчитане осъществяването на наложителните минимални запаси (ЗМР) на банките и ще доведат до механически промени в Системата на Българска народна банка за ЗМР и финансови пазари, в сходство с условията на използваната правна рамка на Евросистемата. След въвеждане на еврото в страната, отчитането на осъществяването на ЗМР следва да става според условията за минимални запаси, залегнали в съответните директно използвани европейски актове.

Българска народна банка може ли да спонсорира разнообразни начинания?

Българската национална банка не може да финансира или да спонсорира каквито и да е обществени или частни начинания.

Българска народна банка има ли право да отпуска заеми и да поддържа депозити?

Освен в плануваните в закона случаи Българската национална банка не може да отпуска заеми или да купува скъпи бумаги или други прехвърляеми принадлежности и да поддържа каквито и да е депозити при локални лица.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР