Българска народна банка отново повиши основния лихвен процент, като от

...
Българска народна банка отново повиши основния лихвен процент, като от
Коментари Харесай

Ново повишение на основната лихва

Българска национална банка още веднъж увеличи главния лихвен %, като от 1 януари той към този момент е 1,42%, оповестиха на уеб страницата си от Българска народна банка. 
 
Това е следващото покачване на главния лихвен %. От 1 декември ОЛП беше нараснал на 1,30%. През октомври тя беше избрана на 0,49%, а през ноември се увеличи до 0,59%.
 
Основният лихвен % за последно е бил друг от 0,00 на 1 януари 2016 година, когато беше 0,01%.

Стойността на главния лихвен % има значение, само че единствено при някои лимитирани случаи. Най-вече ОЛП се употребява за изчисляването на наказателната или законната рента при веселба. Изчисляването се прави, като се добави 10% към главния лихвен %.
 
Основният лихвен % (ОЛП) е инструмент, посредством който се контролира и мери цената на паричната единица в стопанската система на една страна. Неговият размер се дефинира от Централната банка.

Българска народна банка подвигна още веднъж главния лихвен %

Когато главният лихвен % се увеличи, нормално това се случва при мощна стопанска система, за тя да се балансира.
Централната банка понижава размера му, когато стопанската система е затруднена и има нужда от подпомагането й. Това се прави за да се подтиква тегленето на заеми и да се обезпечат нови работни места. По този метод се контролира и инфлацията.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР