Българска лаборатория съобщи за първи регистрирани случаи на новия вариант

...
Българска лаборатория съобщи за първи регистрирани случаи на новия вариант
Коментари Харесай

Първи случаи на Омикрон в България, твърди лаборатория

Българска лаборатория заяви за първи регистрирани случаи на новия вид на ковид Омикрон  и у нас. Очаква се удостоверение и от страна на здравните управляващи.

" В петък имахме една позитивна проба за Омикрон, а през вчерашния ден се усилиха с още пет. Изпратили сме пробите към Националния център по заразни и паразитни заболявания. Те са направени със скринингов тест, който е задоволително осведомителен и поради епидемиологичните данни не чакам да има разминаване сред него и теста със секвениране. Над 93% от данните на резултатите се препокриват ”, изясни доктор Недялко Калъчев, притежател на една от най-големите вериги лаборатории пред  NOVA NEWS.

По думите му обстановката в България със основаването на колективен имунитет, изработен от ваксина, а не посредством преболедуване, е извънредно обратно.

„ Всяко деяние, което ще подкрепи този развой, би трябвало да бъде подкрепяно. Никаква работа не е свършена, след като  50% от популацията не може да вземе зелен документ ”, добави той.

Малко по-късно в ефира на малкия екран пристигна и първи отговор от страна на здравните управляващи :

" Имаме подозрения за Омикрон от много лаборатории и лечебни заведения, тъй че за нас това не е изненада. Категоричното потвърждаване обаче става със секвениране. От лабораторията на доктор Калъчев фактически имаме една проба. От други софийски лаборатории и лечебни заведения имаме още, от които изчакваме удостоверение след Нова година ", съобщи проф. Ива Христова , шеф на Националния център за заразни и паразитни заболявания.

На въпроса по кое време чака разновидността Омикрон да стане всеобщо публикуван у нас, тя изясни:
Вариантът Омикрон към този момент изцяло господства в Съединени американски щати
Бързо разпространяващият се вид Омикрон към този момент е главният серотип на ковид в Съединените щати. По последни данни 73,2 %...
Прочети повече
" Ако допуснем, че ще влезе до края на годината у нас, то до края на януари ще бъде преобладаващия вид в България. "

По-рано тази заран проф. Радка Аргирова изясни, че се следи Омикрон в чужбина и по какъв начин този вид се популяризира доста бързо:

" Като че ли по-леко протича като заболяване, само че бързото разпространяване е доста пагубно. Има обаче и случаи с тежки затруднения след дейната зараза с ковид, в това число Омикрон – така наречен мозъчна мъгла, затруднения с разнообразни органи, в това число бели дробове, черен дроб, бъбреци ", сподели Аргирова пред Българска национална телевизия.

Очаквайте детайлности!

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР