Българска делегация, водена от вицепремиера по обществен ред и сигурност

...
Българска делегация, водена от вицепремиера по обществен ред и сигурност
Коментари Харесай

Демерджиев: Изпълняваме план с Австрия и Нидерландия за превенция на нелегалната миграция

Българска делегация, водена от вицепремиера по публичен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, бе на работно посещаване в Будапеща по покана на унгарския си сътрудник Шандор Пинтер, оповестиха от Министерство на вътрешните работи. Той посочи, че е сбъднат непрекъснат разговор с Австрия и Нидерландия и се работи в посока смяна на техните позиции:

„ Изпълняваме проект за деяние с Австрия за предварителна защита на незаконната миграция с акцент битката с мрежите за контрабанда на мигранти. Изяснихме значително настояванията на Нидерландия и имаме подготвеност да предоставим нужните причини за смяна на тяхната позиция. “

В рамките на извършените двустранни диалози министър Демерджиев акцентира, че за България присъединението към Шенген остава основен приоритет и благодари за поредната поддръжка, която страната ни получава от Унгария. Двамата вътрешни министри разискаха миграционната конюнктура, която на стадия остава динамична. Демерджиев акцентира, че миналата година натискът към България е бил четири пъти по-висок по отношение на миналата, а от началото на 2023 година опитите за незаконно прекосяване на вход са с близо 42% повече в съпоставяне със същия интервал на 2022.

Вътрешният министър срещна унгарския си сътрудник със стартиралия през март пилотен план с Европейска комисия за бързи процедури по леговище и връщане на българо-турската граница , по който страната ни работи в тясно съдействие с европейските сътрудници и виновните институции.

Демерджиев показа, че взаимно с Европол работят по основаването на целева оперативна група за още по-ефективен продан на информация и съгласуваност на взаимни интервенции против каналджийските мрежи и бърз отговор на заканите за сигурността като цяло. Той уточни:

„ Амбицията ни е да се включат всички заинтригувани страни членки на Европейски Съюз, работим и за привличане на Турция и Сърбия. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР