Българска браншова камара Пътища се противопоставя на изнесените резултати от

...
Българска браншова камара Пътища се противопоставя на изнесените резултати от
Коментари Харесай

Браншовата камара защити строителя на АМ Тракия

Българска браншова камара " Пътища " се опълчва на изнесените резултати от инспекцията, осъществена от Министерство на регионалното развитие на лот 2 и 3 на Автомагистрала " Тракия ".

На умишлен брифинг предходната седмица, на 12.10.2022 година, в резултатите от направени няколко ядкови проби от разнообразни места от секторите : приблизителната обща дебелина на наличната структура е 105 см при планова 120 см на лот 2 на " Тракия ". От лот 2 липсват към 12.5% от пътя на стойност 17.5 млн. лева, а от лот 3 липсват към 17.5% от пътя на приблизителна стойност 23.6 млн. лева

От ББК " Пътища " показват неразбиране и остро отвращение от тази " спекулативни " изказвания и не одобряват обвиняванията за положението на пътните сектори Лот 2 и Лот 3 на автомагистрала " Тракия ".

Пътищарите са сюрпризирани и че офанзивата идва в миг, когато служебното държавно управление заявява , че се занимава с съответни и действителни проблеми. " Изненадани сме от публикуваните внушения за некачествено осъществяване на секторите от автомагистралата, без съществуването на публични данни от извършения преди дни лабораторен разбор ", декларират от ББК " Пътища ".

От Камарата не са съгласни с изнесените заключения като ползват следните причини :
Проведеното проучване обгръща повърхност по-малка от 10 /десет/ кв.м. по отношение на обща повърхност на двата сектора от Автомагистрала " Тракия " от 1 470 000, което е извънредно доста и не може на тази база да се вършат екстраполации за качеството на 70 км автомагистрала. Лот 2 и Лот 3 на автомагистрала " Тракия " са пуснати в употреба преди повече от 10 години, като при самото им създаване са минали през редица обследвания, инспекции и разбори. От ББК " Пътища " напомнят и че инспекции са правени освен от възложителя АПИ, само че и от страна Европейската комисия. Обектите са минали одит и няма установени нередности и несъответствия. Автомагистрала " Тракия " е отличена и от Европейския парламент като пример за ръководство на европейски средства, съгласно ББК " Пътища ". Освен че години не е юридически поддържащ ремонт на въпросните сектори, пред последните години трафикът по лот 2 е надвишил със 162% плануваното при тежкотоварните коли и с 376% при лекотоварните коли. По Лот 3 надвишаването е 42% при тежкотоварните коли и 348% при лекотоварните коли. 4. ББК " Пътища " напомня и одитния отчет на Европейска комисия от 2014 година, когато още веднъж бяха взети проби от Автомагистрала " Тракия " и от получените резултати е установено, че индикаторите дават отговор на условията на Техническата спецификация. Общо през миналите години от 2 и лот 3 са минали над 150 инспекции. При всяка една до момента, специалисти са установили, че строителството е осъществено в границите на Техническата спецификация.
В края на позицията си от ББК " Пътища " се опълчват на опитите на представители на държавната власт да злепоставят българските строители и пазят строителя на правата, който също излезе със лична позиция предходната седмица.

" Трейс груп " не приема рецензии и отчети от проби за лот 2 на " Тракия "

Според компанията са осъществени 140 инспекции и не са установени никакви нередности

 
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР