Българска академия на науките (БАН) излезе със становище, в което

...
Българска академия на науките (БАН) излезе със становище, в което
Коментари Харесай

БАН призова всички здрави българи над 16 години да се ваксинират |

Българска академия на науките (БАН) излезе със мнение, в което прикани всички българи без тежки хронични болести и на над 16-18-годишна възраст да се имунизират.

Според учените РНК имунизациите като тези на Pfizer и BioNTech и Moderna съставляват най-съвременните правени до момента.

" При тяхното изследване не е открито, че тази иРНК поврежда човешкия геном или че взаимодейства с ДНК. Освен това тя доста бързо се разгражда и не циркулира в организма ", показват от Българска академия на науките.

Ето и текста на цялото мнение на Българска академия на науките по отношение на идната имунизационна акция против COVID-19:

В състава на Българска академия на науките (БАН) влизат десетки от най-изтъкнатите български лекари-клиницисти, биолози, имунолози, вирусолози, генетици, математици и други разнородни експерти, които са ангажирани с проблемите на обхваналата света пандемия, провокирана от новия ковид. Със своята изследователска работа и интензивно присъединяване в другите медийни презентации, където споделят най-съвременните и справедливи данни по отношение на пандемията, те способстват доста за вярната осведоменост на обществото и за научно-обоснованите насоки на битката с ковид. Като имаме поради всичко това, считаме, че е неотложно да изкажем нашето мнение по отношение на идната имунизационна акция против коронавирусната зараза, вследствие на разбора на съществуващите до момента данни от международната литература и настояща процедура.

Без да се стопираме върху доста комплицираните медицински и стопански въпроси свързани с повишаването на пандемията и напъните за нейното преодоляване у нас и по света, бихме желали да представим информация в резюме, особено по въпросите свързани с наличните ваксини, тяхното значение и метода, по който се провежда у нас имунизационната стратегия. Вярваме, че това ще помогне за вярното схващане на огромния смисъл на имунизацията и ще способства за усмиряване на тревогата в обществото от циркулиращата подправена, ненаучна или спорна информация.

При липса на характерно и дейно лекарство против коронавирусната зараза, с каквото актуалната медицина не разполага, с изключение на прецизното съблюдаване на противоепидемичните ограничения, единствената опция е имунизацията. Това е потвърдено с големия, дълголетен опит, който човечеството е натрупало в битката с инфекциозните болести. Една ваксина, която е безвредна и има успеваемост най-малко 50 - 60 % (т.е. основава имунитет в подобен % от имунизираните) ще изиграе голяма роля за ограничение на инфекцията. За страдание данните, които имаме до момента, демонстрират, че групов имунитет във връзка с ковид се основава доста постепенно и на практика ще бъде мъчно да се реализира по натурален път (което е обвързвано и с огромни етични и морални предизвикателства), по тази причина имунизациите ще оказват помощ доста в неговото създаване.

До момента в света се създават над 220 ваксини срещу ковид, от които 56 са в клинични изследвания, а повече от 10 се намират в трета (най-важната) фаза на клинично изследване, която изисква, съгласно международно признатите правила, да бъдат приложени на 30 000 – 40 000 хиляди души, с цел да бъде обективно оценена тяхната безвредност и успеваемост. Трябва добре да се знае, че в естествени условия една ваксина се създава за 3-5 и повече години. Но обстановката, в която се намира целия свят – една доста тежка и бързо разпространяваща се зараза, която взима стотици хиляди жертви и е грамаден здравен, обществен и стопански проблем, дава съображение на СЗО, на всички интернационалните и национални регулаторни органи, държавни институции, да разрешат ускорено внедряване на имунизациите, при съблюдаване на всички условия за добре потвърдена безвредност. В това отношение не се прави никакъв компромис и имунизациите би трябвало да дават отговор на добре откритите високи международни стандарти, а предстоящите изгоди от потреблението им да надвишат неведнъж предвидимите вероятни опасности. Що се касае до успеваемостта на имунизациите и характера на имунитета, който основават и неговата дълготрайност, ще може да дадем приемлив отговор не по-рано от една година от началото на приложението им, когато ще имаме задоволително безапелационни научни данни, вследствие на следенето на стотици хиляди ваксинирани. По създание това съставлява тъй наречените четвърта или „ пост-маркетингова ” фаза на клиничното изследване.

Съвсем накратко ще представим главните подходи за създаване на анти-ковид-19 вирусните ваксини:

• РНК-ови ваксини. На авансово готова (синтетична) платформа иРНК, която е натоварена с генетичен материал от корона вируса, включена в липозоми (за по-голяма непоклатимост и антигенност), се подтиква в човешкия организъм синтез на вирусния антиген, който след това провокира синтез на защитни противо- вирусни антитела и клетъчен имунитет. На този най-съвременен принцип са основани имунизациите на компаниите Pfizer и BioNTech и Moderna. При тяхното изследване не е открито, че тази иРНК поврежда човешкия геном или че взаимодейства с ДНК. Освен това тя доста бързо се разгражда и не циркулира в организма.

• Векторни ваксини. Използване на безопасен за индивида аденовирус (или други вируси), който е претрупан с генетичен материал от SARS-Cov-2 и е употребен като вектор при имунизацията. По този метод са създадени имунизациите на Astra Zeneka, Janssen-Cilag, съветските ваксини Спутник и Vector и други.

• Протеинни ваксини. Използват се белтъчни съставки от спайковете ( " шиповете " на вируса), от неговата обвивка или тяло (нуклеокапсид), които са с потвърдена антигенна (имуностимулираща) интензивност (Sanofi-GSK).

• Адювантни ваксини. Използване на отслабен (атенюиран) вирус SARS-Cov-2 за имунизация. Много постоянно в композиция с тъй наречените адювант (усилвател) на имунния отговор. Така са основани някои китайски и кубински ваксини.
Всички тези ваксини се ползват двукратно през период от 21 - 28 дни. От данните, показани от другите производители, вследствие на клиничното изследване, те не провокират съществени странични реакции и подтикват в задоволителна степен хуморалния (антитяловия) и клетъчния имунитет.

В Европейския съюз (ЕС) до в този момент (18 декември 2020 г.) са показани 5 ваксини за вписване от Европейската здравна организация (ЕМА): на Pfizer/BioNtech, Moderna, Astra Zeneka, Janssen-Cilag и Sanofi-GSK, подготвени да бъдат показани са още няколко. Окончателното решение за тяхното утвърждение, както стана ясно, ще бъде взето на 21 декември 2020 година, след което ще бъде допустимо тяхното приложение в Европейски Съюз. Ваксината на Pfizer/BioNtech беше утвърдена преди няколко дни от Британските регулационни органи и позволена за приложимост във Англия. От 1-2 месеца се организира имунизация с съветската ваксина Спутник V на избрани контингенти в Руската федерация, а същото се случва и в Китай, където се прави имунизация с две разнообразни китайски ваксини, утвърдени от регулаторните органи надлежно на Русия и Китай. От няколко дни се организира имунизация с имунизацията на компанията Moderna в Съединени американски щати, утвърдена от FDA.

България, съгласно общия проект за деяние на Европейски Съюз срещу COVID-19 пандемията, ще внесе до няколко дни първо имунизацията на Pfizer/BioNtech и ще стартира нейното използване след предстоящото утвърждение от ЕМА. Ваксината ще бъде безвъзмездна и на непринуден принцип. За задачата се стартира доста дейна организация по решение на значими логистични проблеми, свързани с приложението на имунизацията: обезпечаване на нейното вярно предпазване и превоз, защото това изисква строго съблюдаване на хладилна температура от -70 оС до -80оС; основаване на подобаваща организация за имунизацията; установяване на местата за нейното осъществяване и лицата, които ще са натоварени с това; най-важното – установяване на контингентите, подлежащи на ваксиниране и методите за тяхното информиране и привличане; осъществяване на необятна разяснителна акция за огромното значение на имунизациите както за всеки един субект, по този начин и за публичното здраве с оглед стимулиране на груповия имунитет и ограничение разпространяването на инфекцията. Във връзка с това Министерство на здравеопазването сътвори обстоен проект за работа, реализирането на който стартира. Всичко това е идно и ще се развива доста динамично, с оглед доста бързо изменящата се обстановка с корона-вирусната пандемия у нас и по света, а ще зависи и от утвърждението на другите ваксини и техния импорт. Това ще сложи евентуално нови условия в хода на имунизацията и методите на провеждането й.

В умозаключение си разрешаваме да кажем, че е целесъобразно всички здрави хора, без съпътстващи тежки хронични болести, без клинични прояви сега и над 16 - 18 годишна възраст да се ваксинират. Задължително е преди този момент да се съветват с персоналния си доктор, с който да обсъдят този въпрос, като се вземат поради всички показания и противопоказания за слагането на имунизацията, разказани в детайли в тъй наречените " къса характерност ", или нейния " паспорт ". Това допуска бързото образуване на необятна мас-медийна и институционална акция, с цел да могат лекари и жители да бъдат доста добре осведомени и уверени в своето решение от огромен персонален и публичен интерес.

Становището е квалифицирано от екип в състав: учен Богдан Петрунов, проф. Радостина Александрова – Институт по пробна морфология, патология и антропология с музей на Българска академия на науките, проф. Пенка Петрова - шеф на Института по микробиология на Българска академия на науките, проф. Ива Угринова - шеф на Института по молекулярна биология на БАН
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР