Българо-румънският бизнес се развива въпреки пандемията. Традиционният по-голям интерес от

...
Българо-румънският бизнес се развива въпреки пандемията. Традиционният по-голям интерес от
Коментари Харесай

Все повече румънски фирми търсят клиенти в България

Българо-румънският бизнес се развива макар пандемията. Традиционният по-голям интерес от страна на българските компании към Румъния се резервира, само че в последните месеци постъпват от ден на ден запитвания от румънски компании, които търсят клиенти в България. Това съобщи в изявление за Българска телеграфна агенция изпълнителният шеф на Българо-румънската търговско-промишлена палата (БРТПП) Елеонора Иванова. 

По думите й, от българска страна се търсят сътрудници в обичайни браншове като храни и козметика, само че има по-засилен интерес и към машиностроенето.

" Получаваме от ден на ден запитвания и от двете страни за разнообразни първични материали и материали, което очевидно е обикновено в спешната среда, провокирала техните неналичия и нараснали цени. Софтуерни компании от двете страни търсят клиенти, предлагайки профилирани артикули в разнообразни браншове - агробизнес, промишленост и други. Всички тези действия са подкрепени с ежедневна работа по събиране, обработка и разпространение на потребна информация и бизнес предложения посредством главните канали на палатата ", изясни шефът на БРТПП.

Пандемията и българо-румънският бизнес

Иванова описа, че при започване на пандемията за всички е било " шокиращо и стъписващо ", само че бизнесът е доста адаптивен и бързо е излязъл от първичния потрес. Компаниите са се мобилизирали и не са разрешили да останат в изолираност. " Ако това се бе случило, цели браншове биха потърпевши тежко, а някои и необратимо от днешна позиция. Не бихме могли да генерализираме за целия българо-румънски бизнес, само че можем да споделим наблюденията си от фирмите, които се обръщат към нас ", сподели Иванова. 

Според нея, компаниите са привикнали с новата действителност, осъзнали са, че спазването на разпоредбите и условията на двете страни може да ги задържи на повърхността.

" Разбира се, ролята на палатата в първите месеци беше да следи целия информативен поток, който течеше в двете страни много неорганизирано, да систематизира значимото за действителния бизнес, да споделя незабавно новостите, с цел да могат фирмите да вземат съответните ограничения. Бързо се превърнахме в оня меродавен източник на информация, към който се обръщат освен компаниите, членуващи при нас, само че и хора, които също вършат бизнес със прилежащата страна, пътуващи, които употребяват летище Букурещ като насочна или последна дестинация, туристи от двете страни ", сподели изпълнителният шеф на БРТПП. 

По думите на Иванова макар разтърсванията палатата не се е отклонила от главната си активност - да оказва помощ на компаниите, които търсят изход на прилежащия пазар. През миналата година екипът на БРТПП е работил по планове на 44 компании, за които са осъществени пазарни изследвания, разпознати са подобаващи сътрудници и са основани контакти.

" Натрупахме още по-сериозна експертиза в експортния маркетинг. Компаниите правят оценка добавената стойност, която нашата организация им носи - спестяваме им време и безценен вътрешнофирмен запас, който биха поддържали. В близо 19-те години работа имаме хиляди топли контакти от двете страни на границата, умел екип с специалисти, владеещи български, румънски и британски език, с умения да намират и обработват бързо фирмена и секторна информация и да развиват контакти, в това число крос-контакти (вече сме потребни и с връзки към трети пазари, отвън България и Румъния). Разполагаме с цялата експертиза на фирмите ни членове - изключително на експертите - адвокати, финансисти, преводачи, маркетингови експерти ", изясни Иванова.

Румъния е един от най-големите търговски сътрудници на България

Директорът на БРТПП осведоми, че съгласно Националния статистически институт за интервала януари-октомври 2021 година позитивното комерсиално салдо на България по отношение на Румъния е в размер 1 017.8 млн. лв..

" За съпоставяне през 2020 година за същия интервал то е било 516.7 млн. лв.. Предварителните калкулации демонстрират, че чакаме рекорден стокооборот, който ще надмине най-силната до момента година - 2019-а, когато е бил 9 793.7 млн. лв.. Износът на артикули от България към Румъния пораства с 35,2 на 100, а вносът с 26,3 %. Румъния остава втори по величина търговски сътрудник за нашата страна, нареждайки се незабавно след Германия ", изясни Иванова.

Тя осведоми, че съгласно данните от националната статистика на Румъния се вижда, че по предварителни данни към октомври предходната година страната има негативно комерсиално салдо по отношение на България и то е в размер на 790 млн. евро.

Проблеми с транспортната съгласуваност сред двете страни

Иванова уточни, че един от целите, по които Българо-румънската търговско-промишлена палата работи още от основаването си, е транспортната съгласуваност.

" В началото, когато създадохме палатата, свързаността сред двете страни също беше на дневен ред. Тогава имахме един мост, работещи фериботи, нямахме опашки по границата, тъй като имахме невисок стокооборот, само че пречките бяха свързани с доста високите гранични такси и екотакси ", сподели изпълнителният шеф на палатата.

По думите й, през днешния ден проблемите освен че не са решени, а са се задълбочили съществено. " Имаме два моста, нямаме екотакси, само че имаме 17 пъти по-висок стокооборот единствено сред двете страни и мощно повишен туристически поток. Това докара до извънредно слаба пропускливост на наличните граничните пунктове, а с коронавирус ограниченията проблемите получиха още по-сериозен темперамент. Чухме упоритостите на новото държавно управление за мостове и още съгласуваност, само че действителността и опциите са напълно разнообразни ", изясни Иванова. 

Тя уточни, че при диалози с компаниите-членки, с представители на действителния бизнес, които всекидневно пътуват сред двете страни, БРТПП е събрала голямо количество информация и рекомендации, които споделя по всички вероятни способи с виновните институции.

" Едни от най-големите бариери, които затрудняват напредването, е съществуването на дублиращи се институции от двете страни на границата, непотребната администрация, която може да бъде преместена навътре в страната и заплащанията на ръка на другите такси. В този ред на мисли приветстваме напъните на министъра на превоза Николай Събев във връзка с облекчение на административните процедури на " Дунав мост ", сподели Иванова.

Според нея, река Дунав има голям необработен капацитет, който е загърбен. " Изключително интензивно работим по планове с партньорски организации от дунавските страни, като стремежът ни е да притеглим внимание върху реката и опциите, които тя обилно дава, стига да бъдат оценени и развити ", сподели Иванова. 

Българо-румънската търговско-промишлена палата (БРТПП) е частна асоциация, основана през 2003 година, която сплотява компании с интерес да развиват своя бизнес в България и/или Румъния. Палатата, дружно със своите членове и сътрудници, е дейна платформа за продан на пазарна информация, бизнес контакти и опит. Централният офис се намира в Русе, единствено на 60 км южно от Букурещ и има идеално разположение за достъп до двата прилежащи пазара. Компаниите, членуващи в палатата, са близо 90 и покриват съвсем всички браншове на стопанската система. Към БРТПП има основан и център за професионално образование, в който се провеждат курсове по румънски език. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР