Българо-македонското обединение Бул строй инженеринг е строител на магистралния участък,

...
Българо-македонското обединение Бул строй инженеринг е строител на магистралния участък,
Коментари Харесай

Българо-македонско обединение е строило пътя, където стана инцидентът с 46 жертви

Българо-македонското обединяване " Бул строй инженеринг " е строител на магистралния сектор, така наречен нулев лот на автомагистрала " Струма ", където тази нощ стана тежък пътен случай, при който

В обединяването влизат македонската компания " Маврово " и българската " Бизнес мениджмънт систем-АБП ", която по това време бе благосъстоятелност на Николай Пишинов.

Участъкът е част от построяването и ремонта на общо 39 километра от пътен възел Даскалово до Дупница. Строителството му стартира през 2001 година и приключва в края на януари 2007 година.

Обектът е разграничен на две - строителство на нов път с магистрален габарит с дължина 18 км сред Даскалово и Долна Диканя и рехабилитацията на остарялото трасе на пътя Долна Диканя - Дупница с дължина близо 22 км.

Финансирането е по предприсъединителната стратегия ФАР на Европейския съюз и заем от Европейската капиталова банка. Споразумението с банката е подписано през 1998 година, а с изпълнителя " Бул строй инжинеринг " - през 2001 година

Проектирането на трасето е направено от италианската " Спеа ", а контролът и надзорът по строителството е предоставен на белгийската компания " Луи Берже " и българската " Пътинвест инжинеринг ".

Заради забавеното създаване на правата на по-късен стадий в строителството ѝ се включиха още и българските компании " ИСА - 2000 " и " Гранит - 97 ".

Коя тъкмо от четирите компании е взела участие в строителството на съдбовния километър, където стана случая, все още няма отговор от агенций " Пътна инфраструктура ".

Навремето планът с построяването на нулевия лот на автомагистрала " Струма " стана печално прочут със забавеното строителството с 24 месеца и увеличението на цената му от 26 милиона евро на 54 милиона евро.

През 2010 година тогавашният министър на районното развиване Росен Плевнелиев сподели, че градежът на сектора се е оскъпил 3 пъти и е приключен с 4-годишно забавяне. По думите на Плевнелиев вместо за 32 млн. лева с Данък добавена стойност правата е направена за 97 млн. лева

Въпреки че бе пуснат за придвижване още при започване на 2007 година до 2013 година секторът от Даскалово до Долна Диканя публично не беше въведен в употреба и допустимата скорост бе 90 км/час.

Причината за огромното закъснение за въвеждане на пътя с така наречен Акт 16 бе разминаване сред данните за трасето на пътя по кадастралните карти с тези на поземлените комисии, уточни преди време тогавашният началник на АПИ Лазар Лазаров.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР