Българо-македонският спор се пренася и в Албания. Поредното неразбирателство възниква

...
Българо-македонският спор се пренася и в Албания. Поредното неразбирателство възниква
Коментари Харесай

Българите в Албания търсят подкрепа, искат спешна среща с Радев

Българо-македонският спор се придвижва и в Албания. Поредното недоразумение поражда към възможното отделяне на два региона в Албания - Голо Бърдо и Гора, в обособени общини. В тези региони е концентрирано българското малцинство, прието от Парламента в Тирана през 2017 година Според специалисти те живеят там от епохи.

Организации, близки до Скопие, обаче, настояват, че популацията в тези региони е македонско. Сънародниците ни желаеха незабавна среща с президента Румен Радев, заяви Българска национална телевизия.

Сега следва регионите Голо Бърдо и Гора вероятно да бъдат обособени още веднъж в обособени общини, което ще разреши компактното българско население там да притегля по-лесно вложения, да потвърждава българския си генезис и да търси помощта на България.

" Нашата територия - сите пътища са църни пътища, няма ни веднъж с асфалт. Много мъчно е да влезеш в нашите територии. Нямаме нито един народен представител. И в общините нямаме ни еден човек от нашите хора ", неудовлетворен е Хаджи Пируши от сдружение " Просперитет " в Голо Бърдо, Албания.

Освен неналичието на представители във властта, нито един албански формален документ не показва къде живее нашата общественост. И за нашите сънародници става все по-трудно да потвърждават своя генезис на база акта си за раждане.

" В предишното Голо Бърдо е била независима община, т.е., в акта за раждане е било записано, че лицето е раждано там и защото става въпрос за плътно българско население, т.е. там с изключение на българи, няма други, доста елементарно се установяваше българския генезис на въпросния претендент. В наши дни, когато тези общини са премахнати, ние чисто административно губим всякаква диря. ", споделя доцент Спас Ташев от Институт за проучване на популацията и индивида към Българска академия на науките.

" Много проблеми, документите се бавят, 3-4 години. Има хора, които се отхвърлят. Защо? ", пита Хаджи Пируши от Голо Бърдо.

През октомври следва броене в Албания и паралелното напредване с въпроса за обособяването на общините, обаче, е застрашено от организациите на македонците там, които имат собствен народен представител.

Васил Стерьовски е индивидът, който твърди, че има единствено македонци, а не българи в Албания и че София българизира Тирана. Стерьовски желае да е ясно, че общините Голо Бърдо и Гора са с македонско население.

" За нас са неприфатливи напорите на Бугария, злоупотребявайки го своето участие во ЕУ, за негацаия и асимилация на македонците во Албания со цел основаване на бугарско малцинство во местата, къде живеят македонци. Бугария денес прави експанзия со цел асимилация на македонците в Албания. ", споделя Стерьовски в запис, оповестен в профила му в обществените мрежи.

На всичко това българите в Албания дават отговор с иронична подигравка.

" Молим Ви, не се занимавайте со тия хора що го говорат. Нашата Конституция споделя да си каже секой човек кой е. И каква нация е. Не му трябват на Стеровски тия македонци - немаме никакво общо с тях. ", безапелационен е Хаджи Пируши.

В Мала Преспа, Голо Бърдо и Кукъс, обаче, македонистката агитация работи интензивно от години, съгласно специалисти. И България би трябвало да направи повече за своето малцинство там.

" Българите се нуждаят от поддръжка - най-много за българските учебни заведения. Ние имаме няколко хиляди души българи от Албания, които са приключили в България своето висше обучение. Тези хора могат да бъдат мост на съдействие. Има доста разновидности, само че някой би трябвало да координира тази активност, с цел да може България да отбрани своите сънародници. ", споделя доцент Спас Ташев, Институт за проучване на популацията и индивида - Българска академия на науките.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР