Българо-гръцкият събор край с. Голям манастир отново събра стремежа за

...
Българо-гръцкият събор край с. Голям манастир отново събра стремежа за
Коментари Харесай

Българо-гръцкият събор край Голям манастир – празник на вярата и приятелството

Българо-гръцкият събор край с. Голям манастир още веднъж събра устрема за връщането към корените и запазване на традициите. За четиринадесети път в местността „ Църквичката “ се събраха стотици българи и гърци с корен от с. Голям манастир, с цел да бъдат дружно и да споделят празника на традициите, вярата и другарството.

Над 100 гърци още веднъж се изкачиха на Манастирските възвишения, с цел да изживеят вълнението да бъдат в земята на предците си. Сред тях беше и публична делегация от община Домоку, водена от кмета Харалампус Льольос, ръководителя на Общински съвет Андреас Калабаликис и заместник-кметовете Николос Калимерис и Нанси Авгери. Тази година на събора пристигнаха и кметовете на Мелаги манастир Димос Влендис и на Нео Манастир – Паскалис Камбурувис.

„ Съборът в сърцето на Манастирските възвишения е любов в сърцата на хората, допиране до историята, завръщане към традициите и среща на приятели…Силата му е у всеки, който пристигна тук в този момент, а бъдещето му – у всеки, който вдъхновим да пристигна след нас! “, сподели в приветствието си кметът на Община „ Тунджа “ Георги Георгиев. Кметът на община Домоку Харалампус Льольос посочи, че нищо не може да отслаби мащаба на този събор. Той подари на кмета на общината и на кмета на с. Голям манастир копие на основна класна книга на учебното заведение в с. Голям манастир, а кметът на Нео манастир подари за параклиса „ Св. Атанасий “ мраморна плоча и кръст.

Кметът на с. Голям манастир разгласи, че е спазена традицията непрестанно нещо да се усъвършенства – тази година е сменена настилката на параклиса с гранитогрес, която е подаяние от Кирчо Карагьозов.

Агатополският свещеник Йеротей в съслужение със свещеници и с гръцкия отец Василий отслужиха молебен за здраве.

В празничната стратегия се включиха самостоятелни реализатори и самодейци от община „ Тунджа “– Певческа група към НЧ „ Йордан Андонов – 1927 “ и към Пенсионерския клуб на с. Веселиново, Певческа група към НЧ „ Мисъл – 1931 “ с. Овчи бунар, и Певческа група към Дружество „ Традиция “ – Ямбол.

По традиция в събора участваха Фолклорен отбор „ Тунджа “ и Фолклорна гръцка група, а българи и гърци извиха хора, с цел да потвърдят, че музиката и танците също ги сплотяват.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР