България заяви, че ще наложи вето върху официалното започване на

...
България заяви, че ще наложи вето върху официалното започване на
Коментари Харесай

България заплашва да наложи вето на преговорите ЕС-Северна Македония

България съобщи, че ще наложи несъгласие върху формалното започване на договаряния за присъединение към Европейски Съюз на Северна Македония , в случай че терзанията й по отношение на езика и историята не бъдат взети поради, обявиха дипломати след среща на посланиците на Европейски Съюз в сряда, написа " Политико ".

Един посланик, който взе присъединяване в срещата, съобщи, че българският представител изнесе " доста дълга и прочувствена тирада " по тематиката .

Посланиците организираха първата си полемика по отношение на рамката за договаряния с Албания и Северна Македония , която беше препоръчана от Европейската комисия предишното лято.
 Каракачанов: Германия ни натиска да забравим 1300 години история
Каракачанов: Германия ни натиска да забравим 1300 години история

Някои македонци " считат, че договорът с България е хартия, с която да си избършат едни елементи "

След като държавите-членки поддържат рамката, председателството на Съвета на Европейски Съюз, което понастоящем се организира от Германия, ще показа по този начин наречената " контрактувана обща позиция на Европейски Съюз " на двете страни с вярата да се причислят към блока, отбелязвайки формалното начало на договаряния за присъединение.

Очакваше се поддръжката на Европейски Съюз за рамката на договарянията да бъде подписана на министерско съвещание на Съвета по общи въпроси на 10 ноември - само че София може да провали тези проекти .

Откриването на договаряния с двете балкански страни към този момент бе мъчно , защото Северна Македония и Гърция първо трябваше да разрешат близо 30-годишен спор за името на първата. Споразумението сред двете бе утвърдено предходната година, проправяйки пътя за присъединение на Скопие към НАТО.

Друго затруднение се появи, когато Франция поведе група от страни, настояващи за смяна в метода, по който страните се причисляват към блока. На среща на водачите на Европейски Съюз предишния октомври Франция блокира утвърждението за започване на договарянията за присъединение с двете страни. Одобрението бе обещано през март, откакто бе открит компромис, който включваше възобновяване на процеса на присъединение .

Дискусията измежду посланиците в сряда беше основно за тази нова методология, като някои държави-членки се съмняваха по какъв начин договарянията могат да бъдат прекратени, споделиха двама дипломати.
 Мицковски: Не имам вяра, че България ще спре интеграцията на Северна Македония в Европейски Съюз
Мицковски: Не имам вяра, че България ще спре интеграцията на Северна Македония в Европейски Съюз

Да се беседва съществено по тези проблеми, упорстват от ВМРО-ДПМНЕ

През последните седмици България раздаде документи на останалите страни членки, с цел да изясни позицията си . В един от документите, София акцентира, че България не може да " одобри , че продължаващият развой на национално създаване в Република Северна Македония ще се организира посредством преразглеждане на общата ни история, отказване на общите ни етнически и езикови корени или неоснователните изказвания за съществуването на " македонско малцинство " в България . "

Двете страни подписаха съглашение през август 2017 година за разрешаване на тези проблеми, " само че осъществяването на Договора е в застой ", разясняват от София.

Никола Димитров, вицепремиер на Северна Македония по европейска интеграция, съобщи, че страната му е ангажирана с използването на съглашението за другарство със София. Той означи, че България е изиграла позитивна роля за връщането на разширението на Европейски Съюз в дневния ред на блока, само че сподели, че триумфът ще бъде изложен на риск, в случай че не се откри решение в безизходицата.

" Просто не е редно македонският език да бъде спънка за нашето европейско бъдеще , в случай че Европейски Съюз е ценностна общественост, която чества многообразието ", сподели Димитров пред " Политико ".

Дипломати обявиха, че сесията в сряда е единствено първа полемика и към момента има късмет да се избегне дерайлирането от процеса, като се възнамеряват още диалози. " Все още има място за дипломация ", сподели един от дипломатите, участващи в полемиката, акцентирайки подготвителни срещи за идната среща на върха като част от по този начин наречения Берлински развой, който ще събере водачи от Западните Балкани и Европейски Съюз, с цел да бъде извършено в София на 10 ноември, същия ден като Съвета по общи въпроси.
 Иван Илчев: Историята и комисията са единствено точка от 40 в контракта със Северна Македония
Иван Илчев: Историята и комисията са единствено точка от 40 в контракта със Северна Македония

България би трябвало да се откаже от мисълта, че те са наши братя
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР