България завърши 2:2 в последната си европейска квалификация в група

...
България завърши 2:2 в последната си европейска квалификация в група
Коментари Харесай

България пропусна победата в Сърбия в последния си мач от кампанията за Евро 2024

България приключи 2:2 в последната си европейска подготовка в група G, откакто в един миг беше близо и до успеха. Георги Русев и Кирил Десподов вкараха за лъвовете, които обърнаха мача от 0:1 до 2:1. Гол на Сърджан Бабич най-после обаче фиксира равенството, съобщи Българска телеграфна агенция.

България приключва акцията без победа, а Сърбия се класира за първи път на Еврофинали от 2000-ата година насам. Унгария завоюва групата след 3:1 над Черна гора, Литва е на 4-ото място с 2 точки повече от България, която остана последна.

Макар и за повторно да се получава резултат 2:2, както преди три дни с Унгария в София, нотки на лек оптимизъм поради себераздаването и непримиримостта се видяха в българската групировка.

Сърбия се нуждаеше единствено от точка, с цел да си подсигурява присъединяване на Еврофинали за първи път от 24 години насам и в последна сметка това се случи. Това беше належащо, в случай че по същото време Черна гора беше победила Унгария в Будапеща.А българите трябваше да потърсят първа победа за акцията във втория мач на Илиан Илиев на поста народен селекционер. До през днешния ден българите бяха събрали единствено три пункта и в този момент прибавиха още един.

Домакините започнаха по-активно и в 8-ата минута Филип Костич по диагонала заплаши българската врата, само че топката мина до гредата в навън. В идващите четири минути Лукич и Гудел стреляха рисково, само че и двата пъти Наумов улови несъмнено.

В 18-ата минута натискът на домакините даде резултат, откакто Милош Велкович откри резултата. Душан Тадич центрира от корнер, Гудел първи стигна с глава и прати топката в горната греда. При мелето обаче топката стигна до Велкович, който не беше затрупан от Колев и я прати в мрежата – 1:0 за Сърбия. Това е първо попадение за този бранител в 28 мача за страната си. Четири минути по-късно Наумов атрактивно избави второ попадение след удар на Митрович с глава.

В 28-ата минута България сътвори първата си опция за гол. Кирил Десподов получи топката на левия фланг и стреля, а топката се отби в горната греда. При добавката на Колев обаче бранител постави тяло и извади в корнер. Но това беше къс епизод и Сърбия още веднъж взе самодейността, а в 35-ата минута Наумов извади бомбен изстрел на Костич.

Българският тим стартира второто полувреме по-активно и в 49-ата минута сътвори чудесна обстановка след центриране на Кирил Десподов от дясно. Топката попадна в Илия Груев, който не съумя да я вкара от 5-6 метра, а Алекс Петков беше в засада и това постави завършек на офанзивата.

Но в 60-ата минута Георги Русев изравни с мощен удар по диагонала от дясно. Русев самичък стартира офанзивата, надбяга Милош Велкович и центрира остро. В мелето Груев и Попов не стреляха, топката стигна до Колев и той я върна към резервата. Крилото на ЦСКА 1948 с мощен удар я прати във вратата.

България обърна развоя на мача в 69-ата минута с гол на Кирил Десподов, който надбяга Гудел и Велкович, които го следваха и прониза Ваня Милинкович-Савич. Филип Кръстев подаде пас от българската половина за капитана. Само след две минути попадение на резервата Влахович беше анулирано поради засада.

8 минути преди края сърбите изравниха след ново статично състояние. Душан Тадич центрира от корнер, Бабич скочи най-високо и с глава заби същински снаряд в мрежата на Наумов – 2:2. А Сърбия можеше в края да завоюва, в случай че Влахович беше преодолял Наумов. Българският вратар обаче сподели самообладание и избави с крайник удара от близка отдалеченост.

Квалификации за Европейско състезание – група G, 10-и финален кръг:

Сърбия – България 2:2 (1:0)

Голмайстори: 1:0 Милош Велкович 17, 1:1 Георги Русев 60, 1:2 Кирил Десподов 69, 2:2 Сърджан Бабич 82

Жълти картони: Саша Лукич (Сърбия), Алекс Петков (България)

Главен арбитър: Ерик Ламбрехтс (Белгия)

ВАР-съдия: Пол ван Букел (Нидерландия)

Стадион Дубочица: 8136 фенове

Състави:

Сърбия: Ваня Милинкович-Савич, Никола Миленкович, Милош Велкович, Сърджан Бабич, Андрия Живкович (76 – Неманя Радонич),
Саша Лукич (76 – Иван Илич), Неманя Гудел, Филип Костич (85 – Неманя Максимович), Душан Тадич,
Филип Джуричич (62 – Душан Влахович), Александър Митрович (85 – Филип Младенович)

България: Даниел Наумов, Иван Турицов, Живко Атанасов, Алекс Петков, Виктор Попов, Андриан Краев (79 – Ивайло Чочев),
Илия Груев, Филип Кръстев (79 – Илиан Илиев), Кирил Десподов (90 – Светослав Ковачев), Мартин Минчев (46 – Георги Русев), Александър Колев (79 – Преслав Боруков)

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР