България запазва единната си позиция спрямо РСМ„Няма тема, по която

...
България запазва единната си позиция спрямо РСМ„Няма тема, по която
Коментари Харесай

Кирил Петков след преговорите за кабинет: Няма тема, по която да не сме се разбрали

България резервира единната си позиция по отношение на РСМ
„ Няма тематика, по която да не е реализирано голямо единодушие “. Това заключи водачът на „ Продължаваме промяната” Кирил Петков след последната полемика по съдружното съглашение с Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България. „ Това бяха 18 доста интензивни диалога, четвърти ден поред, само че нямаше тематика, в която да сложим българския интерес и да не реализираме голямо единодушие. Това значи, че няма значение дали сме леви, център или десни. Пожелавам да осъществим всички точки с действителни дейности и след четири години България няма да наподобява по този метод “, разгласи Петков.

По тематиката за РСМ беше решено да се резервира „ единната българска позиция “, като обещанието е, че ще се търси „ надграждане в градивен дух “.

Още в самото начало на полемиката Кристиян Вигенин от Българска социалистическа партия прикани категорично да се подчертае, че „ България резервира досегашната си политика и че се придържа към Рамковата позиция призната от Народното събрание през ноември 2019 година “ От Политическа партия на няколко пъти се пробваха да не включват категорично в текста Рамковата позиция, само че в последна сметка в окончателния текст се резервира формулировката.

Относно работата на взаимните комисии, планувани в Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред България и РСМ, участниците одобриха те да заседават всеки месец.

„ Искаме да създадем действителен календар на тези срещи - най-малко веднъж на месец и действително да реализираме резултати “, съобщи Кирил Петков.

В края на полемиката той сподели: „ Първата дума опазване е доста мощна думичка като позиция и прибавяме надграждане в градивен дух. Аз мисля, че е тъкмо това. Защитаваме позицията сега и надграждаме в градивен дух. Перфектно “, заключи Петков.

В рамките на диалозите бяха доказани евроатлантическата интеграция, интеграция в региона на правораздаването, енергетиката и опазването на здравето, реформиране на европейската политика по миграция и убежища, както и пътната карта за приемането на страната ни в Еврозоната.

Държавната организация за българите в чужбина да се трансформира като конструкция към Министерство на външните работи, планува бъдещата управническа стратегия. Сред задачите на външната ни политика ще е задълбочаване връзките с Република Корея, Япония, Канада, Индо-тихоокеанския район. Задълбочаване на стратегическото съдействие със Съединени американски щати.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР