България заема последното място от страните в ЕС в световна

...
България заема последното място от страните в ЕС в световна
Коментари Харесай

България е последна в ЕС в световна класация за щастлив живот

България заема последното място от страните в Европейски Съюз в международна ранглиста за чувството на хората. Тя е на 77-о място от 137 страни, като най-близо от тези в Европейския съюз са Гърция (58) и Португалия (24).

От съседите по-недоволни са турците (106) и македонците (87), само че сърбите са много напред (45), а румънците са надалеч напред (24).

Най-щастливи са хората във Финландия, а измежду водещите 10 страни 8 са европейски, а останалите са Израел (4) и Нова Зеландия (10).

В общата ранглиста България е в компанията на Еквадор, Перу, Филипините, Непал, Армения и Таджикистан.

Докладът е дело на шестима специалисти плюс десетки доброволци, помагали за обзор на данните и заключенията преди публикуването.

Като съществени критерии са употребявани:
Друг любопитен индикатор в отчета е разминаването сред чувството за благополучие сред по-заможната и съумяла половина от обществото и другата половина, където хората не са удовлетворени от живота си. Това отразява до каква степен отмерено е разпределено в обществото удовлетворението на хората. Тук за интервала 2020-2022 година България е на място 58 - още веднъж най-ниската позиция от всички в Европейски Съюз. Наблизо са Хърватия (56), Румъния (54) и Португалия (53).

 България е последна в Европейски Съюз в международна ранглиста за благополучен живот
© Stan B, unsplash.com

Авторите подреждат страните в три групи и България попада в тази, в която страните се ръководят в името на това да се облагодетелства специфична група, държаща властта. Действията на тази група е под едва ограничаване от политическите институции.

В този вид страни ръководещите елити постоянно са се окопали във властта заради високи равнища на репресии,
които предизвикват изключително форма на " политическа непоклатимост ", обслужваща хората на власт.

Това са места, ограничаващи ефикасната роля на страната и отслабващи интереса да се влага в такива страни, тъй като вложителите се изправят пред вкопаните в институциите и политиката елити.

Групата на тези страни е разнородна и включва богати на петрол страни (Кувейт или Саудитска Арабия), както и някои еднопартийни автокрации (Китай). Там може да има фокус върху повишение на равнищата на приходите, само че това става, когато от това има интерес ръководещият хайлайф или се счита като метод да се успокоява популацията.

В категорията дружно с България са още страни като Унгария, Румъния, Албания, Гърция, Полша, Иран, Египет, Бразилия, Аржентина, Южна Корея и др.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР