България все още не е получила оферти от други държави

...
България все още не е получила оферти от други държави
Коментари Харесай

МО все още чака оферти за заместващи изтребители

България към момента не е получила предложения от други страни за изтребители, които могат да заместят българските МиГ-29. Така вероятността страната да спре да охранява въздушното си пространство, е огромна. Това предизвести служебният министър на защитата Димитър Стоянов пред публицисти.

Причината е, че до края на тази година руските изтребители МиГ-29, с които България извършва бойното си дежурство, ще бъдат приземени, защото те не могат да бъдат поддържани на фона на наложените наказания против Русия. Същевременно поръчаните от Съединени американски щати изтребители F-16 Block 70 ще се забавят и ще бъдат доставени едвам след 2025 година

Така ще настъпи миг, в който България няма да може да пази сама небето си и ще се наложи съюзни страни от НАТО да поемат защитата на българското въздушно пространство.

Още през септември служебното държавно управление, назначено от президента Румен Радев, разгласи, че е почнало търсенето на оферти от няколко страни за предложения за придобиване на така наречен " заместващи изтребители ". То стартира да търси предложения за F-16 от Израел, " Грипен " от Швеция " и " Мираж 2000 " от Франция.

" Срокът, който съм сложил след диалози с министъра на Швеция, френската делегация и тази на Израел, е до 15 февруари да имаме дефинитивно предложение. След този период мисля, че няма да успеем да се оправим със заместваща платформа ", съобщи Стоянов.

Военният министър увери, че диалозите с тези три страни ще продължат. Той не разяснява съответно по какъв начин тъкмо ще бъдат финансирани тези нови покупко-продажби без съществуването на постоянен кабинет и бюджет, като сподели, че сега ведомството прави " нужната подготовка и набира информация ", с цел да изготви план за внасяне в Народното събрание.

Междувременно опитите за поддръжка на МиГ-29 също не престават. Стана ясно, че Полша към този момент е изпратила контрактуваните два мотора за руските изтребители, само че Министерството на защитата (МО) е открило проблем в контракта. По думите на Стоянов, един от двата изпратени мотора би трябвало да премине през спомагателни инспекции и му следва стадий на оценка, по тази причина българската страна ще се опита да промени контракта с Варшава да е единствено за един мотор.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР