България все още не е поискала официално екстрадицията на хазартния

...
България все още не е поискала официално екстрадицията на хазартния
Коментари Харесай

Десет дни след ареста: България още не е поискала екстрадицията на Васил Божков

България към момента не е поискала публично екстрадицията на хазартния необут Васил Божков от Обединените арабски емирства (ОАЕ). Това се дължи на обстоятелството, че прокуратурата към момента не е подготвила нужните документи за това. Това изясни пресаташето на основния прокурор Иван Гешев – Веселин Иванов. " До дни ще сме подготвени. Много огромен размер е информацията ", изясни Иванов пред " Свободна Европа ". И добави, че " още всичко се превежда на арабски ".

След като прокуратурата съобщи документите на Министерство на правораздаването, ведомството ще се нуждае от три до пет дни, с цел да оформи настояването за екстрадиция. Срокът беше разтълкуван предходната сряда от правосъдния министър Данаил Кирилов, който тогава изясни, че към момента обвиняването не е готово с тяхната част от документите. Пет дни по-късно обстановката към момента е същата.

Преди по-малко от седмица Кирилов подсети също, че настояването за екстрадиция по-скоро ще се желае по дипломатически път, тъй като сред България и ОАЕ няма контракт за правно съдействие.

Министърът напомни, че предходната година Екатерина Захариева откри посолство в ОАЕ и уточни, че макар практиката от предишното да не се правят ескстрадиции, този път има по-голяма убеденост, че Божков ще бъде върнат в България.

В момента профилираната прокуратура води две следствия за проведени незаконни групи, свързани с Васил Божков. По едното обвинени дружно с него са бизнес сътрудниците му Георги Попов, Александър Тумпаров и Борис Бекяров, както и някогашният ръководител на Държавната комисия по хазарта Огнемир Митев и актуалният ѝ началник Александър Георгиев.

Разследващите настояват, че шестимата са взели участие в ръководена от Божков незаконна група, занимаваща се с изнудване, насила, данъчни закононарушения, пране на пари и подбуждане към длъжностни закононарушения.

Според формалната информация на държавното обвиняване към момента Божков и Попов се намират в Обединените арабски емирства, Бекяров бе задържан във Виена, а Тумпаров е в болница с гаранция от 1.5 млн. лв.. Митев пък бе арестуван с определение на профилирания съд, а Георгиев бе разпитан и освободен от прокуратурата под гаранция от 40 000 лв..

Миналата седмица прокуратурата разгласи, че от това досъдебно произвеждане са отделени материали в ново следствие. По него Божков е обвинен за присъединяване в проведена незаконна група, която се е занимавала с убийства, принуди и изнасилвания от 2012 година до сегашния миг. Това досъдебно произвеждане бе формирано, откакто някогашният съучастник на Божков Цветомир Найденов разгласи в телевизионно изявление, че обвиненият предприемач е обвързван със " стотици изнасилвания ".

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X <

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР