България Вълчев: Кризата за учители се задълбочава Тази година не

...
България Вълчев: Кризата за учители се задълбочава Тази година не
Коментари Харесай

Вълчев: Кризата за учители се задълбочава

България Вълчев: Кризата за учители се задълбочава Тази година не се следило рецесия в образованието, защото нарастването на възнагражденията давало резултат  Надежда Неменски 9 септември 2019, 16:57  Вълчев: Кризата за учители се задълбочава Източник: БГНЕС
„ Има сериозен дефицит на учители във всички посоки, рецесията ще се задълбочава през идващите 10 години”. Това сподели пред публицисти през днешния ден в Поморие министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Той осведоми, че

сред 4000 и 4500 учители се пенсионират годишно у нас ,

една част не престават да работят в системата след пенсионна възраст. За да се овладее рецесията в системата, годишно би трябвало да постъпват два пъти повече учители.

От друга страна възрастовата конструкция е такава, че младежите, които постъпват на пазара на труда, са едвам две трети от тези, които навлизат в пенсионна възраст. „ Т.е. ние имаме недостиг”, изясни министърът. Той съобщи, че системата на образованието е изправена пред предизвикването да обезпечи задоволително падагогически експерти.

Красимир Вълчев разясни, че

тази година не се следи рецесия в образованието, защото нарастването на възнагражденията давало резултат .

Наблюдавала се наклонност, че педагози напуснали един път системата се прибирали още веднъж.

Министърът уточни, че обичайно има дефицит на учители по специалностите осведомителни технологии, британски език. Най-остър е дефицитът на преподаватели по математика, физика, химия, учители по професионална подготовка, природо-математическите науки.

„ Важно е освен да обезпечим количествения дефицит, само че и

да мотивираме по-добрите възпитаници да се включат в педагогическата специалност .

В инженерните посоки също сме предвидели стипендии. Имаме огромна потребност от педагози и инженерни специалисти”, акцентира министърът.

„ За да се подтикват от ден на ден студенти да учат педагогичен специалности, ще се вкарат и спомагателни стипендии”, акцентира Вълчев. Министърът беше в Поморие, където се срещна с учители от общината.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР