България в петък изпрати до Европейската комисия искане за изменение

...
България в петък изпрати до Европейската комисия искане за изменение
Коментари Харесай

EK е получила промените в българския план за възстановяване и устойчивост

България в петък изпрати до Европейската комисия искане за изменение на своя проект за възобновяване и резистентност.

Искането на България се основава на нуждата да се вземе поради преразглеждането в низходяща посока на оптималния размер на безвъзмездните средства по Механизма за възобновяване и резистентност, от 6.27 милиарда евро на 5.69 милиарда евро. Преразглеждането е част от актуализацията от юни 2022 година на коефициента на систематизиране на безвъзмездните средства по Механизма за възобновяване и резистентност и отразява относително по-добрите стопански резултати на България през 2020 година и 2021 година спрямо в началото плануваните.

Предложеното от България изменение на проекта, което в този момент ще бъде оценено от Комисията, визира 17 вложения, включени в първичния проект. Средствата за някои от тези вложения са понижени, като да вземем за пример вложенията, свързани с енергийната успеваемост на публичните здания, националната инфраструктура за предпазване на електрическа енергия от възобновими източници и модернизацията на болничните уреди. Три вложения са отстранени от проекта, а точно тези в поддръжка на цифровата промяна на „ Български пощи “, построяването на интермодален транспортен терминал в Русе и цифровизацията на ръководството, контрола и ефикасното потребление на водите.

Сега Комисията разполага с до два месеца, с цел да реши дали измененият проект към момента дава отговор на всички критерии за оценка според Регламента за Механизма за възобновяване и резистентност. Ако оценката на Комисията е позитивна, тя ще направи предложение за изменено решение за осъществяване на Съвета, с цел да бъдат отразени измененията в българския проект. След това страните членки ще разполагат с до четири седмици, с цел да одобрят оценката на Комисията. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР