България трябва да промени данъчната си система, за да осигури

...
България трябва да промени данъчната си система, за да осигури
Коментари Харесай

МВФ ни препоръча премахване на плоския данък

България би трябвало да промени данъчната си система, с цел да обезпечи повече данъчни приходи в бюджета. Необходимо е да се възстанови 20%-ната ставка Данък добавена стойност за всички браншове, да се отстрани плоският 10% налог за приходите на физически лица, като се въведе прогресивна канара на облагане, както и да се отстрани таванът за обезпечаване и всички да заплащат осигуровки върху действителните си приходи.

Това предложи ръководителят на задачата на МВФ у нас  Жан-Франсоа Дофен пред депутати от бюджетната комисия в Народното събрание.

Според задачата на фонда стопанската система на България ще означи по-висок напредък тази година от 2.7% и съществено закъснение на инфлацията до 3.5%, за което заслужава хвалба. В дълготраен проект обаче има огромни опасности пред икономическото ни развиване, защото към момента е доста огромен процентът на популацията в беднотия, а обществените неравенства са обилни. " България изостава от страните от ЦИЕ в догонването на останалите от Европейския съюз ", подчерта Дофен.

Фондът предлага страната ни да води неутрална фискална политика и да се опита да сформира бюджети с недостиг не по-голям от 1% от Брутният вътрешен продукт. " Свиването на недостига обаче не би трябвало да бъде за сметка на орязване на обществените разноски и финансовите вложения. Необходими са промени в приходната част, които да покачат постъпленията стабилно в дълготраен проект ", уточни Дофен. 

Той дефинира бюджетът за тази година като прекомерно експанзионистичен, което ще докара до покачване на търсенето, а оттова и на инфлацията.

" Ако България следва рационална фискална политика, считаме, че през 2025 година е рационално да покриете критериите за инфлация за влизане в еврозоната ", уточни ръководителят на задачата на фонда у нас.

" Въвеждането на 10% плосък налог изигра своята роля. В момента той се явява спънка, която не разрешава съответни вложения в човешкия капитал и в инфраструтрурата. Затова предлагаме въвеждане на прогресивна данъчна система, най-малко що се отнася за облагането на физическите лица. Наред с това би трябвало да се усъвършенства и данъчният надзор върху огромните данъкоплатци ", уточни още Дофен.

Той насочи рецензия към решението да се изземва 100% дял от държавните предприятия, тъй като това ги лишава от опция за вложения и за повишение на продуктивността им.

Фондът очерта три области за промени, в случай че България желае да форсира доближаването на стопанската система и стандарта на живот със старите членки на Европейски Съюз. На първо място бе посочено подсилване на ръководството и премахване на корупцията. В тази връзка бе предложена по-голяма прозрачност на вложенията в обществения бранш и публичните поръчки.  " Неотдавна България бе включена в черния лист на FTAF на страните, които не се борят с прането на пари, а това се отразява и на вложенията в страната ", напомни Дофен.

На второ място се предлага завишаване на обществените вложения в инфраструктура и човешки капитал посредством образования през целия живот в умения, които се търсят от бизнеса. На трето място - да се насърчи Зеления преход, като се резервира стабилността на енергийната система.

РЕАКЦИИ 

Не съм сюрпризиран от позицията на МВФ, това е дълголетна процедура на фонда, разяснява ръководителят на бюджетната комисия Йордан Цонев, който е народен представител от Движение за права и свободи. Той уточни, че по доста от рекомендациите на фонда депутатите от другите партии са на същото мнение. " Водим разговор за данъчната политика, пенсионна промяна, фискални цели, рисковете пред бюджета и инфлацията. Всеки има своите причини ", сподели Цонев.

От най-голямата политическа мощ в Народното събрание - ГЕРБ-СДС, оповестиха, че мъчно може да преразгледат политиката си за унищожаване на плоския налог и увеличение на налозите. По всички останали забележки обаче споделят позицията на фонда. " Наша съществена цел е участие в еврозоната и в тази връзка повече от 10 години ГЕРБ поддържаше консервативни бюджети, което точно докара до приемането на страната ни в чакалнята на еврозоната през 2020 година ", уточни Александър Иванов от ГЕРБ. Той не пропусна да насочи рецензия, че последните в три години ръководство на разнообразни държавни управления страната ни е отстъпила от консервативната бюджетна политика, което ни е отдалечило от еврозоната.

Румен Гечев, видимо удовлетворен, разгласи, че 90% от рекомендациите на фонда съответстват с предложенията на Българска социалистическа партия за данъчни промени, неведнъж отправяни от парламентарната естрада - за прогресивно данъчно облагане, унищожаване на оптималния застрахователен приход, повече финансови разноски в държавния бюджет.

" Не сме съгласни обаче, че не сме подготвени за еврозоната. Цинично е да се твърди, че само инфлацията ни пречи, тъй като съвсем всички членове на еврозоната брутално нарушават критериите за дълг и недостиг ", обърна се той към представителите на МВФ. Гечев уточни, че Българска социалистическа партия не би приела и стесняване на бюджетния недостиг на 1%, тъй като в условия на криза в ЕС това ще има извънредно негативно въздействие върху българската стопанска система.

От " Демократична България " също се опълчиха на данъчните рекомендации на МВФ. " Няма проблем с плоския налог в България. Смятаме, че първо би трябвало да се усъвършенства разходната част на бюджета и след това да се мисли доколко да се завиши изземването на по-голяма част от приходите на тези, които създават ", разяснява Георги Ганев. Според него на първо място би трябвало да се организира промяната в правораздавателната система, което да повиши отбраната на собствеността, а оттова и инвеститорския интерес към България.

 

Инфо: " Сега "

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР