България трябва да премине от икономика на помощите към икономика

...
България трябва да премине от икономика на помощите към икономика
Коментари Харесай

Станислав Младенов: България трябва да премине от икономика на помощите към икономика на стимулите

България би трябвало да премине от стопанска система на помощите към стопанска система на тласъците. Това съобщи членът на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия - София и стопански специалист Станислав Младенов. Коментарът му е във връзка дейностите на служебното държавно управление във връзка с Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ). Екипите в другите министерства следва да изготвят законовите разпореждания, които са нужни, с цел да бъдат разходвани средства от Плана, а служебният кабинет да ги предложи на идващото постоянно държавно управление за приемане. По този метод ще бъде спестено време и второто заплащане по ПВУ, което следва през идната година, няма да бъде забавено.

" В момента страната взема решение проблемите, провокирани от натрупалите се рецесии, на парче, разяснява Станислав Младенов. - Няма дълготрайна визия за това каква стопанска система желаеме за България. Дали желаеме да имаме сервилната стопанска система на нискобюджетния туризъм или желаеме да имаме стопанска система на високата добавена стойност, стопанска система на производството? Ако изберем метода да подтикваме българските предприятия, с цел да влагат те в технологии и хора или другояче казано – да влагат в своето бъдеще, ще преминем от стопанска система на помощите към стопанска система на тласъците. Това е далновидното и потребно решение. Защото помощите са средство за оцеляване, а не метод на развиване. Ако желаеме да имаме постоянна и прогресираща стопанска система, би трябвало да имаме две направления на държавна поддръжка за микро, дребния и междинен бизнес - за превъзмогване на рецесиите и за стимулиране на развиването. Това би трябвало да бъде националната държавна политика ".

Според Станислав Младенов методът на министър Атанас Пеканов във връзка с процеса на работа по Плана за възобновяване и резистентност е верен. " Диалогът сред всички структури, имащи отношение към реализацията на ПВУ, е доста потребно решение, разяснява икономистът от Българска социалистическа партия - София. - Мисля обаче, че към към този момент съществуващите работни групи би трябвало да бъдат основани и подгрупи, които да вземат решение въпроси, свързани с реализацията на самите планови фишове. А в необятната полемика да бъдат включени за присъединяване и представители на евентуалните бенефициенти, които са на процедура най-заинтересованата страна. Възможно е това малко да утежни процеса, само че ще усили публичността при взимането на решения и ще докара до по-голямо единодушие по основни планове, като тези в областта на енергетиката да вземем за пример ".

Членът на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия - София добави, че още в този момент би трябвало да стартира търсене на способи за дофинансиране на първата процедура по ПВУ, която следва да започва - тази за софтуерна рационализация. " Опити за наддоговаряне по линия на самия проект ми се костват невъзможни за реализация. Затова участниците, които останат отвън класирането, може да получат финансиране със средства от националния бюджет. Този метод ми се коства рационален и потребен и мисля, че би трябвало всички да помислим в тази посока, разяснява Станислав Младенов. - Към момента процедурата за софтуерна рационализация протича при голям интерес и моите упования са искащите да получат финансиране да надвишават 2000. Много е значимо всички претенденти да получат поддръжка, тъй като тук приказваме за действителния бизнес, за индустриалните предприятия. А това е високата добавена стойност за страната. Това е бизнесът, който дава най-голямата претовареност, действителната стопанска система на България. Допълнителното финансиране ще разреши на компаниите да подтикват развиването си посредством вложения в нови технологии. Това ще увеличи брутната добавена стойност на продукцията им, т.е. облагата, което ще усили приходите в държавната хазна. Това са обикновени стопански процеси, които даже не е належащо да ги разясняваме ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР