България трябва да изпрати оръжия на Украйна, гласува парламентът на

...
България трябва да изпрати оръжия на Украйна, гласува парламентът на
Коментари Харесай

„Политико“: Българският парламент направи обратен завой и одобри изпращането на оръжия на Украйна

България би трябвало да изпрати оръжия на Украйна, гласоподава Народното събрание на страната в четвъртък, като инструктира държавното управление да показа проект в границите на идващия месец.Страната е измежду дребното членки на Европейски Съюз, дружно с Унгария, които отхвърлят да доставят непосредствено оръжие на Киев написа „ Политико “.

Около 175 депутати гласоподаваха в поддръжка на проект от шест точки за даване на военна помощ на Украйна, в който в детайли се показва, кои оръжия могат да бъдат доставени на Киев. Други 49 депутата гласоподаваха срещу предлагането.

Това се случва, откакто преди този момент Народното събрание блокира сходен ход, поради опозицията на другарската на Русия Българска социалистическа партия (БСП), която тогава беше съдружен сътрудник в държавното управление. През май, Народното събрание гласоподава срещу военната помощ и реши поддръжката за Украйна да не надвишава помощта за военни поправки.

Новоприетото предложение изисква от кабинета да стартира договаряния със съдружниците от НАТО за подмяна и усилване на отбранителните качества в България, в подмяна на по-бързото освобождение на руското военно съоръжение. По време на дебата депутати от разнообразни партии твърдяха, че даването на военна помощ на Украйна може да бъде опция за България да модернизира оръжейния си ресурс.

Президентът Румен Радев и министърът на защитата Димитър Стоянов обаче се оповестиха срещу концепцията. Те обявиха, че българската войска не може да си разреши сходни доставки на оръжия, и че сътрудници като Съединени американски щати няма да дават заместващи оръжия като „ подарък “.

Остава неразбираемо, каква военна помощ може да бъде изпратена на Украйна и какъв брой скоро може да се случи това.

Досега България индиректно е доставила оръжия и муниции на стойност минимум 1 милиард евро на Украйна посредством други страни, купуващи нейните оръжия и изпращащи ги, в огромна изгода за българската отбранителна промишленост, твърди изданието.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР