България трябва да изпълни своя хуманитарен дълг към хората, които

...
България трябва да изпълни своя хуманитарен дълг към хората, които
Коментари Харесай

Президентът определи в Русе като неудачно решението на Русия да ни обяви за неприятелска държава

" България би трябвало да извърши своя филантропичен дълг към хората, които търсят протекция и бягат от войната ", това сподели президентът при визитата си в Русе, съобщи кореспондент на Sofia24.bg .

Радев изясни, че към момента не сме достигнали до обстановка, в която да проработят спомагателни пунктове за приемане на хора от Украйна, което значи, че към страната ни в този миг няма сериозен бежански напън.

Освен на институциите, които са директно заети с посрещането на бягащите от войната, президентът благодари и на българите, " които отвориха домовете си, отвориха сърцата си, тъй че да посрещнат всички хора в потребност ".

Президентът назова страната " главен координатор " и съобщи, че чака да бъде още по-ангажирана и да изготви логаритъм, в който да е пределно ясно какво е разпределението на отговорностите сред централната и локалната власт.

В спешния център президентът е разговарял с хората: 

" Мога да ви кажа, че всички те са извънредно признателни и удовлетворени от грижата и вниманието, което им се оказва, само че задават въпроси - мога ли да остана в България, мога ли да работя в България, могат ли моите деца да вървят в детска градина и да учат в България? "

изясни, че това са въпросите, които би трябвало да се погледнат деликатно. Президентът чака тази рецесия да даде на Народно събрание опция да задейства, това което от дълго време чакаме.

" Голяма част от тези хора са с български генезис и чакам по най-бързия метод да бъде решен казусът с бързото издаване на документи за идентичност на хора от нашата историческа диаспора ".

Радев изясни, че всички тези хора би трябвало да имат най-кратките периоди, в които да се включат в пазара на труда, да употребяват обучение и опазване на здравето. Президентът направи и няколко забележки във връзка с координацията и информираността.

" Трябва по-бърза, ангажирана, динамична връзка - Национален спешен щаб. Не е задоволително единствено да има един телефон за връзка. Трябва да се получава информация в писмен тип. Много от тези хора нямат карти към този момент на телефоните, нямат интернет. Важно е да се раздават листовки, в които да има цялата информация ".

Президентът изясни, че най-съществен е методът, по който посрещаме тези хора, тъй като огромна част от тях са подготвени да останат в България.

отговори и на въпрос от публицисти за броя на бомбоубежищата у нас и фактът, че има обитаеми места без уреди за сигурност.

" Неслучайно събрах при мен и премиера, и министри и виновни институции с цел да мислим, не просто на парче при положение на рецесия, само че би трябвало да имаме Единна национална система за ръководство при рецесии ".

Президентът напомни, че Законът за ръководство на рецесии е анулиран през 2009 година и няма какво да го замести все още. Радев сподели, че би било добре в учебните заведения още веднъж да се дава информация на децата за държанието при спешни обстановки.

Включването на България в листата на Русия с вражески страни е неуместно решение. Държавният глава изясни, че е разумно да има среща сред президентите на Русия и Украйна. " Надявам се тя да стане. От двете страни от ден на ден осъзнават, че войната не е решение. Мир не се печели с експанзия ", подчерта Радев.

Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР