България трябва да има едно по-добро икономическо развитие. Догонващо развитие,

...
България трябва да има едно по-добро икономическо развитие. Догонващо развитие,
Коментари Харесай

БАН: С този растеж България няма да догони ЕС

България би трябвало да има едно по-добро икономическо развиване. Догонващо развиване, тъй като даже един напредък от 3-4%, който за една развита стопанска система е добър, за нас е той е непълен, с цел да се доближим до европейските стандарти. Това съобщи ръководителят на Института за стопански проучвания на Българска академия на науките проф. доктор Александър Тасев по време на представянето на Годишния отчет за икономическото развиване и политики в България.
Той прикани за социална полемика за ръководството на стопанската система за „ да можем да излезем от това нежелано последно място, което имаме в своето социално-икономическо развиване в Европейски Съюз “.
Според проф. доктор Гарабед Минасян плоският налог към този момент не прави работата, за която е бил въведен и си заслужава да се мисли дали не би трябвало да се вкара напредничав. Дебат би трябвало да има и за диференцираната ставка на Данък добавена стойност, каквато е въведена към този момент в Румъния, и дава позитивен резултат.
Анализът обгръща и развиването на банковия бранш, където се следи относително слаба кредитна интензивност, макар понижението на лихвите и увеличаване на икономическата интензивност.
„ Със сигурност ще има повишение на лихвите по банковите депозити до края на 2018 г.”, уточни доцент Д-р Георги Сарийски. По думите му „ просто механически няма поле за маневра накъде повече да се намаляват лихвите”. В същото време банките имат проблем с пласмента на свободния запас и по тази причина не се чака скок на лихвите по заемите, съобщи бтв.
Сарийски обаче добави, че следващата година евентуално и лихвите по заемите ще тръгнат нагоре.
Докладът регистрира и резултатите от разбора на бюджетните доходи и разноски. Констатациите в него са, че от 2010 година насам се следи повишаване на каузи на данъчните доходи, което се дължи на подобрението на събираемостта, а изключение вършат единствено постъпленията от обществени и здравно-осигурителни вноски.
На разбор е подложен и пазарът на труда, където се следи понижаване на безработицата за всички възрастови групи, само че делът на дълготрайно безработните остава висок. Отчита се и възстановяване на услугите на пазара на труда.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР