България търси алтернативи на руския газ в страните около нас,

...
България търси алтернативи на руския газ в страните около нас,
Коментари Харесай

При пълен отказ на България от руския газ, цената ще е с 40% по-висока

България търси други възможности на съветския газ в страните към нас, като диалози се водят с Хърватия, Гърция и Турция. Според министъра на енергетиката Александър Николов при цялостна подмяна на съветските доставки с различни източници на природен газ от района, ще се стигне до увеличение на цената с най-малко 40%.

На парламентарната комисия по енергетика през днешния ден той съобщи, че се водят договаряния с Турция и Гърция за доставки през техните терминали за полутечен газ, както и за суапови покупко-продажби с Хърватия.

Изявлението на министъра идва откакто преди седмица Атанас Бостанджиев от Gemcorp, който пред Капитал съобщи, че не престават да се водят договаряния с американски сътрудници за количества природен газ от порядъка на 1млрд. м3. Което е към 30% от годишното ползване на България..

" Поскъпването зависи от обстановката на пазара, само че при цялостно заместване на съветското гориво, то ще от най-малко 40% ", разгласи Николов. Със стоплянето на времето през последните седмици цената на природния газ на TTF пазара, към който е обвързвана българската формула, към този момент не е толкоз волатилна, само че това не значи, че не е висока. Средните котировки са от над 100 евро на мВтч, като това продължава да е много над общоприетата за сезона. Обяснението естествено е войната в Украйна и глобите против Москва. Миналия петък България публично получи иск за възнаграждение на доставките от " Газпром " в съветска валута. След като стана ясно, че никой страна от съюза няма да прави заплащания в рубли, това значи, че и България няма да го направи. Въпросът ще е настоящ към месец май, когато е идващото заплащане. Затова бързо се търсят други възможности.
Реклама
" Едностранно преустановяване на контракт надали е допустимо да има, само че неспазване на контракта може да се случи ", съобщи Николов на въпрос по отношение на позицията на " Газпром " за доставките към България. За момента количествата по тръбопровода не са променяни, макар че през уикенда те бяха спаднали с 20%.

Ключов за свободата на България е стартирането на интерконектора с Гърция тази година. Дори да бъде приключен през юли, той ще може механически да доставя наесен.

Все отново към този момент се водят договаряния с азерската компания AGSC, с която е подписан контракта за доставки към България на природен газ от находището Шах Дениз. Според договарянията, се цели нарастване на доставките към Югоизточна Европа за идващия отоплителен сезон с 18%, оттатък настоящия контракт на България с тях.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Евгени Ахмадзай
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР