България стана на първо място по тютюнопушене в Европа доста

...
България стана на първо място по тютюнопушене в Европа доста
Коментари Харесай

Д-р Гешанова: Държавата няма никаква инициатива, за да ограничи пушенето

България стана преди всичко по тютюнопушене в Европа много незабелязано, само че устойчиво. Досега се борехме с гърците, само че в този момент всички статистики, без значение от възрастовата група, демонстрират, че сме преди всичко. 36, 38, 41%, всякакви данни се дават, само че България води в Европа.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria доктор Гергана Гешанова, ръководител на коалиция „ Живот без тютюнев пушек “.

Това е една доста тъжна статистика, на фона на това, че сме хората с най-висока смъртност, висока заболеваемост от сърдечно-съдови и ракови болести. Нещо би трябвало да се промени и ние се опитваме да достигнем до някого, с цел да дискутираме тези данни, които статистиката демонстрира.

Политиците и институциите въобще не мислят по този въпрос. Затова сме решили в този избирателен интервал да създадем една гражданска задача за спасяването на българите от тютюневия терор. Това не е задача против пушачите, а против тютюнопушенето, което се популяризира измежду младежите и това би трябвало да се спре.

 
Най-мощният фактор за въздържане е страната. Защото съществува един международен здравен контракт, наименуван „ Рамкова спогодба за надзор на тютюна “. Тя е дала насоките какво да се прави, с цел да се понижи тютюнопушенето. България 2005 година подписва този контракт, 2006 година влиза в действие. За тези 16 година всичко трябваше да е изпълнено и преизпълнено, а ние бавно-бавно кретаме. Ако Европейски Съюз изиска нещо от нас го вършим, само че вършим минимума и там стопираме. Няма никаква самодейност от страна на страната.
В България към момента има реклама на тютюневи произведения. Само 3 или 4 страни в Европа са останали с тези билбордове, където може да видиш реклама на тютюневи произведения. В магазините цигарите са поставени на предна линия и се виждат. Това към този момент е неприемливо по света, те там са затворени в контейнери и шкафове. У нас има доста невисок данък и цена на цигарите, а е потвърдено, че повишението на цената внезапно понижава тютюнопушенето. Все още не се съблюдава възбраната за тютюнопушене на закрити публични места. Липсва надзор и законови разпореждания, които да оказват помощ да се ограничи пушенето.

Друг проблем е, че тютюневата промишленост у нас законно реализира спонсорство. Тя може да дава грантове, финансира разнообразни планове и мероприятия – културни, спортни, дори и научни. Има и финансови ползи, които също оказват въздействие, сподели още доктор Гешанова.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР