България Сигнал в прокуратурата за пожара на АМ Струма Движението

България Сигнал в прокуратурата за пожара на АМ Струма Движението ...

Сигнал в прокуратурата за пожара на АМ Струма.

България Сигнал в прокуратурата за пожара на АМ "Струма" Движението и в двете посоки е спряно, собственикът на пункта за вторични суровини казва, че няма къде да складира балите Виолета Русенова 14 август 2019, 12:38 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}

Сигнал в прокуратурата за пожара на АМ
Сигнал в прокуратурата за пожара на АМ "Струма"
Близнашки: Концепцията на Гешев е приятна изненада
Близнашки: Концепцията на Гешев е приятна изненада
Какво стои зад погрома в столично заведение
Какво стои зад погрома в столично заведение
КРИБ: Рекетът на фирми трябва да спре, това е Наглите 2
КРИБ: Рекетът на фирми трябва да спре, това е Наглите 2
Всяка кола в България с паспорт, ще глобяват ли за смяна на гума
Всяка кола в България с паспорт, ще глобяват ли за смяна на гума
Опасно време днес, промяна довечера
Опасно време днес, промяна довечера
DW: Еврото привлича вече само по-слабо развити страни като България
DW: Еврото привлича вече само по-слабо развити страни като България
14-годишно момиче изчезна в бурното море във Варна
14-годишно момиче изчезна в бурното море във Варна

генция „Пътна инфраструктура“ внася сигнал в прокуратурата срещу собственика на предприятието за преработка и изкупуване на вторични суровини, чийто складирани отпадъци предизвикаха на 13 август пожар в близост до АМ „Струма“ край Дупница, съобщиха от институцията.

След големия пожар на АМ „Струма” има съмнения за състоянието на три от колоните на магистралата. Това е и причината движението и в двете посоки да бъде спряно. Огънят тръгнал от леснозапалими материали в склад на предприятие. Оказа се, че собственикът на цеха за отпадъци няма никакво разрешение да складира каквото и да е под магистрала „Струма” и на своя глава решил да използва пространството, за да подреди там балираните отпадъци, които изгоряха.

Предстои на надлеза, който беше обхванат от пожара на сметището, да бъде направен обстоен оглед от екип от специалисти на Института по пътища и мостове в АПИ и на строителя. Ще бъдат обследвани стълбовете на съоръжението, ригели, фуги, греди и лагери. Първоначалният анализ ще бъде готов до края на деня. Въз основа на него ще се реши дали преминаването по съоръжението остава ограничено и какви ремонтно-възстановителни дейности ще е необходимо да се предприемат за безопасното преминаване по моста в района на пожара. След като е ясно какви мерки трябва да се изпълнят и има количествено-стойностна сметка АПИ ще предяви иск към собственика на предприятието за преработка и изкупуване на вторични суровини, направил нерегламентираното сметище и предизвикало пожара.

„Материалите, които изгоряха не са опасни. Те стоят тук от години. Не сме имали разрешение да ги складираме под магистралата, но нямахме друг избор заради малкия терен, който притежаваме. Безсъвестни граждани също хвърляха отпадъци и така мястото се превърна в сметище. Никой не ни е правил забележка. Бяхме тук, когато някой хвърли нещо от магистралата и отпадъците се запалиха”, заяви собственикът на цеха Кольо Илиев пред „Здравей, България” по NOVA. Той допълни, че материалите се горят в ТЕЦ „Бобов дол”.

Според него палежът е умишлен. „Няма друг начин как да се случи”, заяви той.

От АПИ обясниха, че почистването на терена е задължение на Община Дупница. В сряда ще стане ясно какъв ще бъде ремонтът, който трябва да бъде направен. От общината пък смятат, че АПИ е трябвало да вземат мерки и да почистат сервитута на магистралата.

Частично бедственото положение продължава. Все още не са ясни официалните резултати за състоянието на въздуха. 

В  Хасковско, за броени часове пожарът измина километри. На място работят близо 100 пожарникари военни, горски и доброволци, има и тежка техника. Според службите на този етап стихията е овладяна. Предполага се, че тръгналият от Брягово огън е причинен от човек. Районната прокуратура в Хасково вече разследва причините.

Пожар на сухи треви спря във вторник вечерта движението на влаковете между гарите Долапите и Иваново. В овладяването на огъня са се включили пет пожарни екипа от Русе. Около три часа се е наложило хората от пътническия влак към Горна Оряховица да чакат, без да знаят какво се случва. После са били превозени с автобуси до най-близката гара. Няма пострадали хора, нито материални щети по композициите. 

 Instagram
Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ СЕ Редактор: Виолета Русенова Източник:     

Източник: vesti.bg